scroll_to_content

OVESNÉ VLOČKY - PROČ JSOU DŮLEŽITÉ A VŠE, CO O NICH MUSÍTE VĚDĚT

OVESNÉ VLOČKY

Myslím, že je zná snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o zdravou výživu. Nemám pravdu?
Ovesné vločky jsou nejčastěji používané mezi kulturisty a zastánci zdravého životního stylu. Pro svůj nízký obsah kalorií se perfektně hodí k dietám všeho druhu, a navíc by měly napomáhat při odbourávání tuku a cholesterolu z těla.
Dají se sehnat v mnoha podobách, např. lisovaná celá ovesná jádra, které jsou tvrdší a pomalu měknou. Dále jemné ovesné vločky, které jsou předem nadrcené. Poslední podo-bu mají jako ovesná mouka, které se používají například ve výživě kojenců.
Kromě vaření kaší, míchání s proteinem nebo pečení se dají použít například do nádivek, masových rolád, hovězího nebo kuřecího vývaru jako závařku.
Aby si vločky uchovaly svoje pozitivní účinky, není dobré je příliš dlouho vařit. A taky si dejte pozor, aby vám nezežlukly kvůli vyššímu obsahu tuku.
 
Jak se vločky vlastně vyrábí?
Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna na několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně. Při tomto ošetření vzniká typické ořechové aróma budoucích vloček. Teplem se rovněž inaktivují látky štěpící tuky (enzymy), které by jinak při skladování působily nepříjemnou žluklou, hořkou pachuť. Pluchy se při sušení uvolní a lze je snadno oddělit v bubnovém nebo odstředivém loupači (dříve se odíraly mezi mlýnskými kameny). Po usušení se ovesná zrna třídí dle velikosti.
K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici). Prodávají se též vločky instantní, které se vyrábějí z ovesné mouky a po namočení jsou rychle rozpustné.
 
Účinky a pozitiva:
  • pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení
  • posilují imunitní systém
  • tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
  • jsou zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové
  • obsahují omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
  • vysoký obsah vlákniny a kvalitních sacharidů
  • taky v nich najdete vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan
  • vysoký obsah bílkovin a nenasycených mastných kyselin
 
Nutriční hodnoty
Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.
Ale pozor, všechny výrobky z ovesných vloček nejsou tak úplně zdravé. Dejte si pozor, jestli kupujete přírodní nezpracované vločky, nebo vločky s přidaným cukrem a tukem.

POHANKOVÉ VLOČKY

Pohanka jako taková k nám přišla z Asie a postupně se rozšířila po celé Evropě.
Pohankové vločky jsou méně známé, než ovesné vločky. Velmi oblíbené jsou u osob, které trpí celiakii, protože neobsahují lepek.
Chutnají lehce oříškově, takže kdo miluji chuť oříšků, budou vám chutnat.
 
Účinky a pozitiva:
  • neobsahují lepek
  • lehce stravitelné
  • upravují oběhové problémy (omrzliny, vysoký krevní tlak, křehkost kapilár)
  • je významným zdrojem rutinu (léčí hemeroidy)
  • v zimě zahřívá organismus
  • celkem obsahuje 18 druhů aminokyselin

JÁHLOVÉ VLOČKY

Možná vás to překvapí, ale jáhly jsou loupané proso a patří mezi typické čínské potraviny. Obsah bílkovin a železa je řadí mezi velice užitečné obiloviny, které pomáhají při chudo-krevnosti a ocení je osoby s velkou psychickou a fyzickou zátěží.
Díky své snadné stravitelnosti se staly oblíbenými na místech po celém světě. Jsou vhod-né pro bezlepkovou dietu a zdravý životní styl, neboť se počítají k zásaditým potravinám.
 
Účinky a pozitiva:
  • vysoký obsah vlákniny
  • podporují metabolismus a funkci ledvin
  • vysoký obsah křemíku (růst zubů, vlasů a nehtů) a fosforu (léčba a prevence deprese)
  • obsah vitamínů skupiny B 
  • vysoký obsah železa

AMARANTOVÉ VLOČKY

Nejsem si jista, jestli někdo z vás o nich slyšel. Jsou méně známé, málo kdo je zařazuje do svého jídelníčku, což je škoda.
Zase se skvěle hodí pro ty, kteří trpí celiakii - neobsahují lepek.
Pochází ze Střední Ameriky, byl pěstován Aztéky již před třemí tisíciletími. Podle svého využití se řadí, stejně jako pohanka, k pseudoobilovinám.
Setkat se s ním můžete v podobě vloček, mouky semínek a pukanců.
 
Účinky a pozitiva:
  • neobsahují lepek
  • obsahují nejvíce bílkovin ze všech obilovin
  • bohaté na esenciální aminokyseliny
  • vysoký obsah vlákniny
  • vysoký obsah železa, vápníku, hořčíku a draslíku
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pozitivní působení na látkovou výměnu a zlepšování činnosti jater a žlučníku

QUINNOVÉ VLOČKY

Též si nejsem jista, jestli je znáte. Česky se quinoa řekne merlík chilský, tak už jsem vám možná napověděla.
Pochází z Latinské Ameriky, kde byla nejčastěji používána jako základní obilovina. Název "quinoa" znamená v překladu "matka zrno".
Nad běžnými obilninami quinoa vyniká vyšším obsahem některých minerálních lá-tek. Skladbou aminokyselin se quinoa podobá živočišným produktům a sóji.
Opět neobsahuje lepek, tudíž jsou vhodné pro lidi trpící celiakií. Kvůli jejich vyšší ceně nejsou tak oblíbené. Balíček okolo 250g se dá koupit za 40 až 50 Kč. Opět se dá sehnat v podobě vloček, mouky nebo semen.
 
Účinky a pozitiva:
  • neobsahují lepek
  • obsahují více vápníku než mléko 
  • fosfor, železo, hořčík
  • pyšní se vysokým obsahem bílkoviny, především esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vytvořit
  • dají se označit jako superpotravina
 

Doporučené produkty