RECEPTY NA VYNIKAJÍCÍ A ZDRAVÉ GRILOVÁNÍ


6 minut čtení

Připravujete hostinu na zahradě a obáváte se špatného svědomí z plného talíře grilovaných dobrot? Buďte bez obav – grilovat lze chutně a zdravě.

Grilujte chutně, zdravě a bez špatného svědomí

Čekáte hosty, připravujete hostinu a chcete zároveň využít příjemného fpočasí venku? Připravte stůl, židle, gril, dejte chladit nápoje a něco dobrého ugrilujte! Grilování sice není nejzdravější způsob přípravy potravin, ale pokud dbáte na pár základních zásad, nemusíte usínat s výčitkami svědomí, jak moc jste svému organismu ublížili.

Klobásy, špekáčky a prorostlou krkovičku pro tentokrát nechejte v chladícím boxu marketu a vyzkoušejte inspirativní recepty Davida, Broni a Michala. Chutnají skvěle!

Grilujte a vyhrajte

Překvapili jste své hosty nějakou vlastní, zdravou a chutnou grilovanou fdobrotou? Pochlubte se a vyhrajte! Vložte svůj vyzkoušený recept na Facebook do komentáře k soutěži LÉTO S FITNESS4U. Přiložte fotografii, seznam přísad, stručný popis přípravy a soutěžte o ceny v hodnotě 8000 Kč.

Co je zdravé, je i chutné

Výjimečná chuť grilovaných jídel, rychlá příprava, rozmanitá kombinace potravin, ale také posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu jsou některé z důvodů, proč je grilování tak oblíbenou činností. Jak ale grilováním připravit jídlo nejen chutné, ale také zdravé? Je třeba myslet na několik důležitých zásad:

  • Vždy důkladně očistit gril před i po grilování.
  • Maso, zeleninu i ostatní suroviny připravovat na grilovacím tácu – zabrání hoření odkapávajícího tuku.
  • Nastavit nebo udržet správnou teplotu a zabránit spálení míst na masu.
  • Negrilovat uzeniny.
  • Zbavit maso přebytečného tuku a kůže.
  • Krájet a marinovat menší kousky masa a marinované maso je rychleji připravené a zůstane šťavnaté.
  • Grilovat velké množství zeleniny, která je nejvhodnější přílohou k masům.
  • Steaky lze předpéci v troubě a pouze dogrilovat.
  • Grilovat na žhavých uhlících, nikoli v plamenech.
  • Otáčet maso kleštěmi, nikoli nožem nebo vidličkou (šťáva a tuk skapává a následně hoří v plamenech).

Grilovací hostinu obohaťte superpotravinami (oříšky, semínka, červená řepa, luštěniny, quinoa, atd.) či exotickým ovocem. Nebojte se kombinovat ovoce se zeleninou, různými druhy sýrů, klíčky, apod.

Burger

Suroviny

  • 125 ml vlažného mléka
  • 20 g kokosového cukru
  • droždí
  • špaldová mouka
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl


Maso na burger

  • 300g mletého hovězího masa
  • 2 vejce
  • Kmín
  • Sůl
  • Rozmarýn
  • Tymián

Na kvásek si smícháme vlažné mléko s kokosovým cukrem a rozdrobeným droždím. Posypeme trochou cukru a špaldovou moukou, aby nám vznikla "čepička". Přikryjeme, dáme na teplé místo a necháme pracovat cca 15 minut.

Na těsto si smícháme špaldovou mouku, vejce, olivový olej a sůl. Přidáme kvásek a vše vyhněteme. Těsto zakryjeme a necháme 45 minut kynout v teple.

Smícháme suroviny na maso do burgeru a vypracujeme do požadovaného tvaru ( v tomto případě na 2 burgery).

Nakynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bulku. Bulky můžeme posypat třeba sezamové semínka. Pečeme na 200° C po dobu 10-15 minut.


Exotický salát

Suroviny

    f
  • směs salátů (rukola, polníček, ...)
  • quinoa
  • zralé mango
  • avokádo
  • rozinky
  • datlové balsamico
  • strouhaný kokos
  • kuřecí prso
  • bílý jogurt
  • slunečnicová semínka

Postup

Kuřecí prso nakrájíme na kousky a obalíme v jogurtu, následně pak v kokosu. Naskládáme na plech aup ečeme v troubě. Quinou uvaříme dle návodu, necháme vychladit a přimícháme semínka, mango, rozinky, zakápneme balsamicem. Vše dobře promícháme. Pak už jen dotvoříme základ salátu, přidáme quniou, masíčko, avokádo a můžeme ještě dozdobit balsamicem a semínky. 

 

Mungo karbanátky

Suroviny

    f
  • 40g mungo fazolí (můžeme použít i klasické fazole)
  • 80g mrkve
  • 30g kukuřičné strouhanky
  • koriandr
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • bylinková sůl
  • thai koření
  • kurkuma
  • tortilla

Postup

Mungo fazole namočíme do vody a necháme do rána odpočinout. Odstraníme vodu, propláchneme a rozmixujeme. Přidáme na drobno nastrouhanou mrkev, koriandr a na závěr 15g strouhanky. Vše dobře promícháme. Přidáme sójovku a koření. Vytvoříme karbanátky a obalíme ve zbytku strouhanky. Grilujeme asi 40 minut. Tortilly nakrájíme na několik menších kousků, zakápneme sójovkou, můžeme i olivovým olejem a okořeníme. Tortilly opečeme z obou dvou stran na grilu. Tortily průběžně kontrolujte, ikdyž se to nezdá, rychle se spálí. Hotové karbanátky s tortilou dozdobíme zeleným salátem a bílým jogurtem.

 

Grilovaný hermelín

Suroviny

    f
  • hermelín
  • rozmíchané vajíčko
  • kukuřičná mouka
  • trocha strouhanky
  • bílý jogurt
  • koření
  • zelenina- salát, houby, ...

Postup

Hermelín klasicky okořeníme a obalíme v trojobalu, ale místo klasické mouky použijeme kukuřičnou. Obalený hermelín zabalíme do alobalu a dáme na gril. Hermelín je hotový zhruba za 30 minut. Můžeme jej servírovat se salátkem, který místo klasické majonézy dochutíme dresingem z jogurtu a koření. 

 

Batáty plněné kuřecím masem

Suroviny

    f
  • větší batáty (můžeme použít i klasické brambory)
  • kuřecí maso
  • koření
  • hříbky
  • sójová omáčka
  • arašídové máslo
  • salát polníček

Postup

Batátu omyjeme a propícháme párkrát vidličkou. Zabalíme do alobalu a necháme ugrilovat do měkka (zhruba 40minut, záleží na velikosti batáty). Mezitím nakořeníme kuřecí maso a dáme jej na gril. Maso je hotové zhruba za 15 minut, záleží na tloušťce masa. Z ugrilované batáty vydlabeme střed. Hotové kuřecí maso nakrájíme na nudličky, přidáme hříbky, sójovku a vydlabané kousky batáty. Touto směsí batát zpětně naplníme a polejeme arašídovým máslem. Naplněný batát dáme ještě na malou chvíli do trouby, pouze do doby, kdy hříbky změknou. Dozdobíme polníčkem nebo jiným salátem. 

 

Starší články