Grilujte chutně, zdravě a bez špatného svědomí
Čekáte hosty, připravujete hostinu a chcete zároveň využít příjemného počasí venku? Připravte stůl, židle, gril, dejte chladit nápoje a něco dobrého ugrilujte! Grilování sice není nejzdravější způsob přípravy potravin, ale pokud dbáte na pár základních zásad, nemusíte usínat s výčitkami svědomí, jak moc jste svému organismu ublížili.
Klobásy, špekáčky a prorostlou krkovičku pro tentokrát nechejte v chladícím boxu marketu a vyzkoušejte inspirativní recepty Davida, Broni a Michala. Chutnají skvěle!
Grilujte a vyhrajte
Překvapili jste své hosty nějakou vlastní, zdravou a chutnou grilovanou dobrotou? Pochlubte se a vyhrajte! Vložte svůj vyzkoušený recept na Facebook do komentáře k soutěži LÉTO S FITNESS4U. Přiložte fotografii, seznam přísad, stručný popis přípravy a soutěžte o ceny v hodnotě 8000 Kč.
Co je zdravé, je i chutné
Výjimečná chuť grilovaných jídel, rychlá příprava, rozmanitá kombinace potravin, ale také posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu jsou některé z důvodů, proč je grilování tak oblíbenou činností. Jak ale grilováním připravit jídlo nejen chutné, ale také zdravé? Je třeba myslet na několik důležitých zásad:
- Vždy důkladně očistit gril před i po grilování.
- Maso, zeleninu i ostatní suroviny připravovat na grilovacím tácu – zabrání hoření odkapávajícího tuku.
- Nastavit nebo udržet správnou teplotu a zabránit spálení míst na masu.
- Negrilovat uzeniny.
- Zbavit maso přebytečného tuku a kůže.
- Krájet a marinovat menší kousky masa a marinované maso je rychleji připravené a zůstane šťavnaté.
- Grilovat velké množství zeleniny, která je nejvhodnější přílohou k masům.
- Steaky lze předpéci v troubě a pouze dogrilovat.
- Grilovat na žhavých uhlících, nikoli v plamenech.
- Otáčet maso kleštěmi, nikoli nožem nebo vidličkou (šťáva a tuk skapává a následně hoří v plamenech).
Grilovací hostinu obohaťte superpotravinami (oříšky, semínka, červená řepa, luštěniny, quinoa, atd.) či exotickým ovocem. Nebojte se kombinovat ovoce se zeleninou, různými druhy sýrů, klíčky, apod.
Burger
Suroviny
- 125 ml vlažného mléka
- 20 g kokosového cukru
- droždí
- špaldová mouka
- 250 g špaldové mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Maso na burger
- 300g mletého hovězího masa
- 2 vejce
- Kmín
- Sůl
- Rozmarýn
- Tymián
Na kvásek si smícháme vlažné mléko s kokosovým cukrem a rozdrobeným droždím. Posypeme trochou cukru a špaldovou moukou, aby nám vznikla "čepička". Přikryjeme, dáme na teplé místo a necháme pracovat cca 15 minut.
Na těsto si smícháme špaldovou mouku, vejce, olivový olej a sůl. Přidáme kvásek a vše vyhněteme. Těsto zakryjeme a necháme 45 minut kynout v teple.
Smícháme suroviny na maso do burgeru a vypracujeme do požadovaného tvaru ( v tomto případě na 2 burgery).
Nakynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bulku. Bulky můžeme posypat třeba sezamové semínka. Pečeme na 200° C po dobu 10-15 minut.
Exotický salát
Suroviny
- směs salátů (rukola, polníček, ...)
- quinoa
- zralé mango
- avokádo
- rozinky
- datlové balsamico
- strouhaný kokos
- kuřecí prso
- bílý jogurt
- slunečnicová semínka
Postup
Kuřecí prso nakrájíme na kousky a obalíme v jogurtu, následně pak v kokosu. Naskládáme na plech aup ečeme v troubě. Quinou uvaříme dle návodu, necháme vychladit a přimícháme semínka, mango, rozinky, zakápneme balsamicem. Vše dobře promícháme. Pak už jen dotvoříme základ salátu, přidáme quniou, masíčko, avokádo a můžeme ještě dozdobit balsamicem a semínky.

Mungo karbanátky
Suroviny
- 40g mungo fazolí (můžeme použít i klasické fazole)
- 80g mrkve
- 30g kukuřičné strouhanky
- koriandr
- 2 lžičky sójové omáčky
- bylinková sůl
- thai koření
- kurkuma
- tortilla
Postup
Mungo fazole namočíme do vody a necháme do rána odpočinout. Odstraníme vodu, propláchneme a rozmixujeme. Přidáme na drobno nastrouhanou mrkev, koriandr a na závěr 15g strouhanky. Vše dobře promícháme. Přidáme sójovku a koření. Vytvoříme karbanátky a obalíme ve zbytku strouhanky. Grilujeme asi 40 minut. Tortilly nakrájíme na několik menších kousků, zakápneme sójovkou, můžeme i olivovým olejem a okořeníme. Tortilly opečeme z obou dvou stran na grilu. Tortily průběžně kontrolujte, ikdyž se to nezdá, rychle se spálí. Hotové karbanátky s tortilou dozdobíme zeleným salátem a bílým jogurtem.

Grilovaný hermelín
Suroviny
- hermelín
- rozmíchané vajíčko
- kukuřičná mouka
- trocha strouhanky
- bílý jogurt
- koření
- zelenina- salát, houby, ...
Postup
Hermelín klasicky okořeníme a obalíme v trojobalu, ale místo klasické mouky použijeme kukuřičnou. Obalený hermelín zabalíme do alobalu a dáme na gril. Hermelín je hotový zhruba za 30 minut. Můžeme jej servírovat se salátkem, který místo klasické majonézy dochutíme dresingem z jogurtu a koření.

Batáty plněné kuřecím masem
Suroviny
- větší batáty (můžeme použít i klasické brambory)
- kuřecí maso
- koření
- hříbky
- sójová omáčka
- arašídové máslo
- salát polníček
Postup
Batátu omyjeme a propícháme párkrát vidličkou. Zabalíme do alobalu a necháme ugrilovat do měkka (zhruba 40minut, záleží na velikosti batáty). Mezitím nakořeníme kuřecí maso a dáme jej na gril. Maso je hotové zhruba za 15 minut, záleží na tloušťce masa. Z ugrilované batáty vydlabeme střed. Hotové kuřecí maso nakrájíme na nudličky, přidáme hříbky, sójovku a vydlabané kousky batáty. Touto směsí batát zpětně naplníme a polejeme arašídovým máslem. Naplněný batát dáme ještě na malou chvíli do trouby, pouze do doby, kdy hříbky změknou. Dozdobíme polníčkem nebo jiným salátem.
