CO JSOU TO CUKRY A PROČ POTŘEBUJEME SACHARIDY
Nemusíte být specialistou na výživu, abyste rozuměli tabulkám nutričních hodnot potravin. Stačí pochopit pár základních věcí.
Připravujete hostinu na zahradě a obáváte se špatného svědomí z plného talíře grilovaných dobrot? Buďte bez obav – grilovat lze chutně a zdravě.
Čekáte hosty, připravujete hostinu a chcete zároveň využít příjemného fpočasí venku? Připravte stůl, židle, gril, dejte chladit nápoje a něco dobrého ugrilujte! Grilování sice není nejzdravější způsob přípravy potravin, ale pokud dbáte na pár základních zásad, nemusíte usínat s výčitkami svědomí, jak moc jste svému organismu ublížili.
Klobásy, špekáčky a prorostlou krkovičku pro tentokrát nechejte v chladícím boxu marketu a vyzkoušejte inspirativní recepty Davida, Broni a Michala. Chutnají skvěle!
Překvapili jste své hosty nějakou vlastní, zdravou a chutnou grilovanou fdobrotou? Pochlubte se a vyhrajte! Vložte svůj vyzkoušený recept na Facebook do komentáře k soutěži LÉTO S FITNESS4U. Přiložte fotografii, seznam přísad, stručný popis přípravy a soutěžte o ceny v hodnotě 8000 Kč.
Výjimečná chuť grilovaných jídel, rychlá příprava, rozmanitá kombinace potravin, ale také posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu jsou některé z důvodů, proč je grilování tak oblíbenou činností. Jak ale grilováním připravit jídlo nejen chutné, ale také zdravé? Je třeba myslet na několik důležitých zásad:
Grilovací hostinu obohaťte superpotravinami (oříšky, semínka, červená řepa, luštěniny, quinoa, atd.) či exotickým ovocem. Nebojte se kombinovat ovoce se zeleninou, různými druhy sýrů, klíčky, apod.
Na kvásek si smícháme vlažné mléko s kokosovým cukrem a rozdrobeným droždím. Posypeme trochou cukru a špaldovou moukou, aby nám vznikla "čepička". Přikryjeme, dáme na teplé místo a necháme pracovat cca 15 minut.
Na těsto si smícháme špaldovou mouku, vejce, olivový olej a sůl. Přidáme kvásek a vše vyhněteme. Těsto zakryjeme a necháme 45 minut kynout v teple.
Smícháme suroviny na maso do burgeru a vypracujeme do požadovaného tvaru ( v tomto případě na 2 burgery).
Nakynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bulku. Bulky můžeme posypat třeba sezamové semínka. Pečeme na 200° C po dobu 10-15 minut.
Kuřecí prso nakrájíme na kousky a obalíme v jogurtu, následně pak v kokosu. Naskládáme na plech aup ečeme v troubě. Quinou uvaříme dle návodu, necháme vychladit a přimícháme semínka, mango, rozinky, zakápneme balsamicem. Vše dobře promícháme. Pak už jen dotvoříme základ salátu, přidáme quniou, masíčko, avokádo a můžeme ještě dozdobit balsamicem a semínky.
Mungo fazole namočíme do vody a necháme do rána odpočinout. Odstraníme vodu, propláchneme a rozmixujeme. Přidáme na drobno nastrouhanou mrkev, koriandr a na závěr 15g strouhanky. Vše dobře promícháme. Přidáme sójovku a koření. Vytvoříme karbanátky a obalíme ve zbytku strouhanky. Grilujeme asi 40 minut. Tortilly nakrájíme na několik menších kousků, zakápneme sójovkou, můžeme i olivovým olejem a okořeníme. Tortilly opečeme z obou dvou stran na grilu. Tortily průběžně kontrolujte, ikdyž se to nezdá, rychle se spálí. Hotové karbanátky s tortilou dozdobíme zeleným salátem a bílým jogurtem.
Hermelín klasicky okořeníme a obalíme v trojobalu, ale místo klasické mouky použijeme kukuřičnou. Obalený hermelín zabalíme do alobalu a dáme na gril. Hermelín je hotový zhruba za 30 minut. Můžeme jej servírovat se salátkem, který místo klasické majonézy dochutíme dresingem z jogurtu a koření.
Batátu omyjeme a propícháme párkrát vidličkou. Zabalíme do alobalu a necháme ugrilovat do měkka (zhruba 40minut, záleží na velikosti batáty). Mezitím nakořeníme kuřecí maso a dáme jej na gril. Maso je hotové zhruba za 15 minut, záleží na tloušťce masa. Z ugrilované batáty vydlabeme střed. Hotové kuřecí maso nakrájíme na nudličky, přidáme hříbky, sójovku a vydlabané kousky batáty. Touto směsí batát zpětně naplníme a polejeme arašídovým máslem. Naplněný batát dáme ještě na malou chvíli do trouby, pouze do doby, kdy hříbky změknou. Dozdobíme polníčkem nebo jiným salátem.