scroll_to_content

MELOUN VODNÍ - IDEÁLNÍ NÍZKOKALORICKÉ OSVĚŽENÍ, KTERÉ ZASYTÍ A OBSAHUJE PLNO VITAMÍNŮ

Je meloun ovoce, nebo zelenina?

Tuhle otázku rozebíral v létě nejeden obklopený stůl jedinců, kteří si při dlouhé debatě ukrajovali šťavnaté kousky tohoto letního osvěžení vážícího několik kilogramů. Meloun se vždy automaticky považoval za ovoce, ovšem jde o druh zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. Každý správný botanik by nám tedy potvrdil, že meloun je z botanického hlediska bobule.

Za původem k pyramidám

Ano, již za doby faraonů a pyramid došlo k první doložené sklizni téměř před 5000 lety v Egyptě. Právě díky dochovaným hieroglyfům na zdech starověkých budov si toho dokážeme odvodit mnohem více z této doby.
Například to, že melouny se dávaly také do královských hrobek, aby měli králové v posmrtném životě co jíst.
V 10. století si tato zelenina našla cestu do Číny, která dnes představuje největšího pěstitele vodních melounů na světě. Nakonec se díky Maurům ve 13. století melouny rozšířily po celé Evropě.

Co nevíte o melounu v bodech 

  • obsahuje cca 80-90% vody 
  • 100g dužiiny má 19-30 kCal
  • cukr je zde obsažen v podobě fruktózy
  • obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6
  • obsahuje draslík, má málo sodíku
  • dužina je červená, ovšem existují druhy i se žlutou dužinou
  • uvnitř se nachází rovnoměrně rozmístěná černá semena, existuje i odrůda bez semen

Účinky melounu na náš organismus

Díky vysokému množství vitamínu C snižuje stres a posiluje imunitu. Obsažená voda v melounu pomáhá při vyživování, vnitřně zvlhčuje kůži a podílí se na odstraňování škodlivin z těla. Meloun je močopudný a proto se využívá při léčbě ledvinových potíží. Jemná vláknina dužiny pomáhá posilovat stěny střev a lehce podporuje vylučování stolice.  Melouny jsou nízkokalorické, i přesto pomohou relativně dobře zasytit. Často je vidíme při redukčních dietách, ale i zde platí pravidlo konzumace s mírou, protože několik snězených  kilogramů této zeleniny každý den vám zřejmě v pase neubere ani centimetr.

Jak nenaletět při výběru

 
Taky se vždy modlíte, abyste vybrali ten správný kousek, který bude uvnitř vypadat krásně, svěže, nebude oschlý, ani naopak nedozrálý? Plno lidí raději sáhne po rozkrojené půlce, aby měli jistotu dobrého výběru.
Země na Balkánu mají skvělou metodu pro posuzování, normálně vám prodejce vyklepne klín do melounu a sami si posoudíte jeho zralost. Ovšem to by u nás asi neprošlo a prodejcům by se to moc nelíbilo, takže to uděláme metodou zraku a hmatu.

My vám nyní zkusíme dát pár tipů při výběru: 
  • nejvhodnější je vybírat meloun s hmotností kolem 2-3kg
  • nejprve jej uchopíme do dlaní a zkusíme stlačit, pokud vydává vrzavý zvuk, tak je dostatečně zralý
  • potom zkusíme meloun poklepat, v dobrém stavu by měl vydávat dutý tón, ovšem příliš dutý tón již naznačuje stupeň přezrálosti
  • pokud má meloun suchou stopku lehce stočenou do kličky, znamená to, že je zralý a připravený
  • melouny s otlačenou a měkkou slupkou raději nekupujte

Skladování

Pokud jste dobře vybrali váš kousek, tak vydrží v chladničce poměrně dlouhou dobu. Ale nezapomínejte na to, že celou tu dobu stále zraje, takže se postupně budou zhoršovat jeho chuťové vlastnosti. Pokud jste si
koupili již nakrojený meloun, nebo meloun s prasklou či porušenou slupkou, doporučujeme vám jej raději co nejdříve sníst, protože se budou velmi rychle kazit.
Meloun patří v letním období mezi zdravé a osvěžující, šťavnaté překvapení. Pokud máte možnost, rozhodně si dopřejte pár klínků během letních dnů. Vaši formu vám to určitě nepokazí a váš organismus vám bude také vděčný.
 
Zdroje:
http://www.nutrition-and-you.com/watermelon.html
http://homeguides.sfgate.com/watermelon-characteristics-73865.html
http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/vodni-meloun/vodni-meloun-popis.htm