Žijete zdravě? Svou formu lze snadno udržet i při cestování
f
Při vyslovení slova léto si většina z nás vybaví slunce, koupání, moře,hory, ale i zdlouhavou jízdu na místo, kde hodláme strávit několik dnů bezstarostí a pracovních povinností. Jízdě na dovolenou, ale i služební cestěpředchází důkladná příprava všech oděvů, kosmetických potřeb i pohodlnéobuvi. Nejdůkladnější přípravu bychom měli věnovat stravě a pitnémurežimu. Jedině pestrá a plnohodnotně vyvážená strava zajistí, abychom byliplni energie a ve střehu při jakékoli nenadálé situaci. O tom, že svézdravé stravovací návyky nemusíte měnit ani na cestách vás přesvědčíDavid. Zjistíte, že příprava výživné stravy je rychlá, jednoduchá, ahlavně výborně chutná. Takže zástěrky do ručky a ….
f
Vařte, jezte a vyhrajte
A jaká je vaše oblíbená dobrota na cesty? Vložte svůj vyzkoušený receptna Facebook do komentáře k soutěžiLÉTO S FITNESS4U. Přiložte fotografii, seznam přísad, stručný popispřípravy a soutěžte o ceny v hodnotě 8 000 Kč.
Při cestování je dobré řídit se několika zásadami:
- Naplánovat stravu dopředu – napište si jídelníček jen tak v tužce spolu se seznamem potravin, které doma nemáte. Nákupem potravin a doplňků stravy ještě před plánovaným odjezdem se vyhnete chaotickému nakupování čehokoli, co vzápětí dovezete zpátky, nebo vyhodíte.
- Nechoďte nakupovat hladoví – nakupujte se seznamem v ruce, protože vlčí hlad je nejhorší rádce.
- Do nákupního košíku přihoďte energetické a proteinové tyčinky, které organismu dodají potřebnou energii. Svou velikostí se vejdou do plážové tašky, outdoorového batohu i příruční kabelky. Pokud je to jen trošku možné, nezapomínejte při výletech na hořkou čokoládu s min. 80% kakaa. Nic vás nenabudí více.
- Nikdy nezapomínejte na vydatnou snídani – tvoří základ celého dne. Kvalitní cereálie, ovesné vločky, tmavé pečivo, mléko, bílý jogurt, žervé i vejce zvýší vaší fyzickou i psychickou kondici.
- Nešetřete na čerstvém ovoci a zelenině – doplní stravu, příjemně osvěží, dodají tělu potřebné vitamíny a jsou zdrojem sacharidů. Zejména v exotických oblastech ovoce a zeleninu vždy omývejte pitnou, ideálně balenou vodou.
- Myslete na „večerní zobání“ - nakupte různé druhy oříšků, semen a sušeného ovoce. Výborně chutnají hovězí, vepřové, krůtí i rybí jerky (ideálně s nízkým obsahem soli).
- Důsledně dodržujte pitný režim – ideální je pitná balená voda nebo přiměřené množství ovocných šťáv bez přidaného cukru. Pijte při jízdě autem, na výletě i při odpočinku na pláži. Pijte i bez pocitu žízně!
Vrstvení náramně chutná
Do práce i na výlety skvěle chutnají saláty do sklenice. Podstata jejednoduchá – zkombinovat jednotlivé suroviny tak, ať lahodí oku, prospějíorganismu a uspokojí chuťové buňky.
Sladká variace:
Připravte si domácí granolu.
- Zamíchejte vždy po 100g nasekaných mandlí, lískových ořechů a vlašských ořechů s 300g ovesných vloček, 2 lžícemi chia a 2 lžícemi slunečnicových semínek. Vmíchejte 3 lžíce medu, 2 lžíce kokosového oleje, 1 kávovou lžičkou skořice a vytvořte hmotu. Rozetřete ji na pečící papír, položte na plech a pečte v troubě asi 30 minut při 160°C. Vždy asi po 10 minutách granolu v troubě promíchejte, ať se důkladně propeče ze všech stran.
- Po upečení nechejte vychladnout a následně vrstvěte do sklenic podle chuti. Vyzkoušejte nejdříve vrstvu nízkotučného jogurtu, vrstvu granoly a zasypejte čerstvými malinami, borůvkami, jahodami a zkrátka vším, co máte rádi. Ovoce lze přisladit agávovým, javorovým nebo čekankovým sirupem.
f
Slaná variace:
f
Quinoa ve sklenici
- Půl hrnku quinoy nalijte do kastrolu s 1 hrnkem osolené vroucí vody, stáhněte teplotu a nechávejte probublávat asi 15 minut, než se voda vstřebá. Vychlazenou quinou smíchejte s dresinkem připraveným ze 40 ml olivového oleje, šťávy z 1 limetky, 1 stroužku prolisovaného česneku, 1 lžíce medu a hrstky nasekané čerstvé bazalky.
- Nyní už vrstvěte podle chuti. Vyzkoušejte první vrstvu ochucené quinoy, na ní naskládejte čerstvý koriandr, plátky ředkviček, okurky nebo cukety, lístky čerstvého špenátu, cherry rajčátek a nahoru pár lístků rukoly.