CO JSOU TO CUKRY A PROČ POTŘEBUJEME SACHARIDY
Nemusíte být specialistou na výživu, abyste rozuměli tabulkám nutričních hodnot potravin. Stačí pochopit pár základních věcí.
I výživa má své módní trendy a ketogenní dieta patří k těm, které se na výsluní drží už řadu let. Přinesla skvělé výsledky spoustě lidí. Přesto, stejně jako jakákoliv jiná forma stravování, není vhodná pro každého.
Pokud máte podávat opravdu maximální výkon, měli byste si ujasnit, co je vaší prioritou. Zda hubnutí nebo výkonnost.
V rámci fyzického výkonu totiž neplatí, že pokud tělo nemá k dispozici sacharidy, obratem sáhne po tuku (či ketonech) a udrží požadované tempo.
V průběhu sportovní aktivity využívají svaly jako zdroj energie primárně sacharidy a tuky, proteiny se zapojují jen v menší míře a za specifických okolností. Obecně řečeno jsou základním zdrojem energie sacharidy a to zejména, pokud intenzita tréninku narůstá. Vyčerpáním sacharidových rezerv proto může dojít k narušení výkonnosti. Tělo totiž není v aerobní zátěži schopno z tuku získat stejné množství ATP (základní energetická jednotka) jako ze sacharidů. Čerpání energie ze sacharidů je pro něj efektivnější. Při běžném fungování (tzn. ne v zátěži) ten rozdíl není nijak markantní, ale pokud se intenzita fyzického výkonu má blížit maximu, nároky na produkci ATP výrazně narůstají, produkce energie tedy musí dosáhnout maximální kapacity. A protože tuky jsou v takových podmínkách méně žádaným palivem, nemůžeme čekat, že z nich tělo v odpovídající době bude schopno získat potřebnou energii.
Pokud vám tedy jde v rámci vytrvalostního tréninku o podání optimálního výkonu, není ketogenní dieta optimální.
To je samozřejmě zcela něco jiného. Nízkosacharidová strava prokazatelně podporuje oxidaci tuků /tzn. jejich spalování/ během tréninku. Tudíž s úbytkem tukové tkáně počítat můžete. Ale rozhodně nepočítejte s nárůstem výkonnosti.
Ne. Sice to zní jako zajímavá teorie a leckdo by si mohl myslet, že nárazovým zvýšením příjmu sacharidů dosáhnete raketového vzrůstu výkonnosti, ale je třeba počítat s určitými adaptačními mechanismy. Tělo přivyklé na nízkosacharidovou stravu se přizpůsobuje v mnoha ohledech. Například snižuje produkci pyruvát dehydrogenázy, enzymu, nezbytného pro metabolismus sacharidů. Při návratu ke stravě s běžným či zvýšeným podílem sacharidů trvá řádově několik týdnů, než se metabolismus přizpůsobí novým okolnostem. Jednorázová dávka sacharidů vaši vytrvalostní výkonnost k medailovým příčkám neposune.
Pokud bychom se tedy domnívali, že můžeme – tak říkajíc – zabít dvě mouchy jednou ranou a díky ketogenní dietě zhubnout a ještě navýšit vytrvalost, je třeba si uvědomit, že fungování metabolismu má svá jasná pravidla a trend 21. století mít všechno „all-in-one“ v některých oblastech prostě neplatí.
https://examine.com/nutrition/low-carbing-for-endurance/
http://www.bezvabeh.cz/clanek/4811-ketogenicka-low-carb-strava-a-beh