SLEVY z vašeho nákupu. Teď hned
Domů

CZ SK

+420 725 080 000 (Po-Pá, 8-16 h)

+420 725 080 000 (Po-Pá, 8-16 h)

Nakupte ještě za 1 500 ,
získáte dopravu ZDARMA.

0 ks

0

Do dopravy zdarma zbýva 9999,- Kč
Menu

Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo

Nejčastější dotazy v kategorii

PORADNA

Vstoupit do poradny

U nás to žije

  • 463Zákazníků online
  • 66 991Položek ve vlastním skladě
  • 11 237Variant produktů
  • 163Novinek
  • 134Značek
  • 120 863Rozdaných dárků
  • 0%Spokojených zákazníků

Potřebujete poradit? Zeptejte se našeho experta

Michael Šustr Predejňa

+420 735 022 222 Expert na sportovní a zdravou výživu. Aktivní soutěžní kulturista.

Napsat dotaz
Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo

Moštěk Paja Výživový speciál 0

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku jsou normou posledních let, že nízkotučná strava nám pomáhá získat super tělo, které chceme, není tak úplně pravda. Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží, které bylo veřejnosti řečeno.

Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku jsou normou posledních let, že nízkotučná strava nám pomáhá získat super tělo, které chceme, není tak úplně pravda. Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží, které bylo veřejnosti řečeno.

V jiných částech světa byl tuk vždycky konzumován. Právě teď si uvědomujeme pravdu: Ne všechny tuky jsou stejné. Naše těla potřebuje tuky - konkrétněji potřebují zdravé tuky.

Jak jsme se sem dostali?

Po skončení druhé světové války se objevil výzkum, který spojoval potraviny s nasycenými tuky, jako jsou vejce a červené maso, s koronárním srdečním onemocněním. Do šedesátých let American Heart Association doporučilo, aby lidé snížili svůj příjem tuku, a v roce 1976 uspořádal Senát v USA řadu schůzek výborů "Diet Related to Killer Diseases". Následné pokyny pro potraviny obhajovaly konzumaci méně nasycených tuků a více sacharidů. Válka na tuku začala.

Zatímco jedna strana obhajovala více sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a celých zrn, průměrný člověk chápal, že sacharidy - jakýkoliv druh sacharidů - byly dobré (dokonce i rafinované uhlohydráty!), Zatímco tuk byl špatný. Potravinářský průmysl klesl: potraviny s vysokým obsahem sachridů, s nízkým obsahem tuku se staly normou. Není náhodou, jak závislost na cukru, tak i epidemie obezity v celém světě začala brzy prudce stoupat.

Kde je problém? Žádná ze studií skutečně nespojila stravu s vysokým obsahem tuku se srdečním onemocněním. Tak dál věda prostě nebyla. Ve skutečnosti mnohé studie od té doby odhalily mýtus. Bylo prokázáno, že neexistují žádné důkazy o tom, že dietní nasycené tuky zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce nebo kardiovaskulární onemocnění.

Navíc sedmiletá studie s více než 48 000 ženami prokázala, že nízkotučné diety nevedou k větší ztrátě hmotnosti nebo k menšímu počtu onemocnění. Další studie zjistila, že když se jedinci stravovali buď středomořskou stravu, dietu s nízkým obsahem tuku nebo stravu s nízkým obsahem sacharidů, lidé s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů nejenže ztratili nejvíce tuku, ale také drasticky snížily jejich špatnou hladinu cholesterolu.

Ukázalo se, že naši předkové měli pravdu po celou dobu: Zdravé tuky mohou být dobré!

11 nejlepších zdravých tuků pro vaše tělo

1. Avokádo

Výhody avokáda jsou tak početné, že jsou jedním z nejzdravějších plodů, které můžete konzumovat. Jsou bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také nespočet výhod jako vitaminu E, který pomáhá předcházet poškození volných radikálů, zvyšují imunitu a působí jako anti-stárnoucí živina pro Vaši pokožku.

Navíc je plný zdravých bílkovin; ve skutečnosti má více než jiné ovoce. Pro těhotné ženy je avokádo také jednou z velkých folátových potravin, protože tento vitamín může pomoci snížit riziko vzniku vrozených vad.

2. Máslo a Ghee

Všichni jsme obeznámeni s "máslovými" látkami; margarín, nemůžu věřit, že to není máslo a všechny ty ostatní "rostlinné oleje se šíří" v obchodech. Ale skutečné máslo - nejlépe surové nebo z travních, organických zdrojů - je to, čeho byste měli využívat.

Dalším obětí války na tuk, máslo prožívá návrat jako zdravý tuk, protože výhody másla nastávají všeobecněji známými. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny nalezené v másle pomáhají správné funkci mozku a zlepšují zdraví kůže. Ještě důležitější je, že tyto dvě mastné kyseliny jsou považovány za nezbytné, protože tělo je potřebuje, ale nemůže je vyrábět samo; musí pocházet z potravinových zdrojů. Máslo je také bohaté na vitamíny rozpustné v tucích a stopové minerály včetně užitečného selenu, což je silný antioxidant.

Vzhledem k nízké teplotě hoření - asi 120 stupňů Celsia - máslo není vhodné pro vaření při vysokých teplotách. Aby bylo možné ho bezpečně používat při vysokých teplotách, musí být máslo emulgováno roztavením na nízké teplotě až do oddělení mléka a mléčného tuku, a pak vylije mléčné pevné látky.

Vzhledem k tomu, že většina masové dekadentní chuti pochází z mléčných pevných látek, je však nevýhodou emulgování, že chuť prostě není stejná.

Mezitím se indická verze másla rychle stává oblíbeným ve všech kontinentech. Ghee nebo přepuštěné máslo, je simerované, aby vyvedlo přirozeně ořechovou příchuť másla, a to s vysokým bodem kouřivosti, což je ideální pro vaření při vysokých teplotách. Přínosy Ghee zahrnují spousty vitamínů A, D a E, které jsou rozpustné v tucích. Tyto druhy vitamínů se nejlépe absorbují v těle, když jsou v tukové formě a poté jsou uloženy ve vašem gastrointestinálním traktu a udržují váš metabolismus a trávení na správné cestě.

Další ghee přínosy? Je bez laktózy a kaseinu. Pokud trpíte citlivostí na laktózu nebo nesnášenlivostí, ghee je fantastická alternativa. Jeho vysoká hladina vitaminu K2 pomáhá také posílit kosti, zatímco mastné kyseliny, které se v něm nacházejí, zlepšují trávení a snižují zánět. Není divu, že je používán po tisíce let!

Můžete si vyrobit vlastní ghee nebo koupit v obchodech. Při koupi komerčního výrobku se podívejte na organické nebo trávené kultivované ghee. Tento zdravý tuk zůstává čerstvý několik týdnů při pokojové teplotě. Zvyšte jeho životnost uložením do ledničky.

3. Kokosový olej

Jeden z mých oblíbených olejů díky mnoho výhodám - víte, že můžete použít kokosový olej na kůži a kokosový olej pro vaše vlasy - výhody kokosového oleje jsou snad nekonečné. Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro vaše tělo snadně stravitelné a nejsou snadno uloženy v těle jako tuk.

Tyto mastné kyseliny také zlepšují funkci mozku a paměti. Navíc vysoké množství přírodních nasycených tuků v kokosovém oleji znamená, že zvyšuje dobrý cholesterol a podporuje zdraví srdce, zatímco antioxidanty, které se nacházejí v kokosovém oleji, činí z něj účinnou protizánětlivou potravu a také pomáhá snížit artritidu.

Přidávání kokosového oleje do vaší stravy je snadné; používám ho k vaření a pečení, nebo dokonce i k aplikaci přímo na kůži. Dávejte si pozor na to, že při přímé přípravě kokosového oleje může být pro některé jedince příchuť trochu silná. Pokud tomu tak je, zkuste použít tuku méně. Je také důležité si uvědomit, že při pokojové teplotě je kokosový olej pevný, takže to není nejlepší volba, když potřebujete zdravý tuk v tekuté formě, například ho použít jako zálivku do salátů.

Při výběru kokosového oleje doporučuji extra panenské odrůdy, protože rafinované nebo zpracované kokosové oleje mohou eliminovat mnohé z přínosů pro zdraví.

4. Extra panenský olivový olej

Přínosy olivového oleje jsou tak nekonečné, že by ho měl konzumovat každý. Za prvé, extra panenský olivový olej je skvělý pro zdravé srdce. Studie z roku 2013 ve skutečnosti zjistila, že když lidé spojili středomořskou stravu s extra panenským olivovým olejem, snížily výskyt srdečního infarktu nebo míru srdečních onemocnění, pravděpodobně kvůli vysokým hladinám mononenasycených tuků. Vysoké množství antioxidantů v těle znamená, že chrání vaše buňky před poškozením. Pomáhá také zlepšovat paměť a kognitivní funkce a funguje jako protizánětlivý prostředek. Protože tolik onemocnění pochází z chronického zánětu, je to až strašné! Bohužel, koupit správný tento zdravého tuk není tak snadné, nechytejte první láhev, kterou uvidíte. Nejprve si všimněte, že olej je pouze extra panenská odrůdu oleje. To znamená, že při úpravě oleje nejsou zahrnuty žádné chemikálie. Bohužel, mnoho běžných značek je falešný olivový olej! Studie společnosti UC Davis z roku 2011 zjistila, že mnoho špičkových značek selhalo ve standardech pro extra panenský olivový olej. Vždy si ověřte zdroj ale v obchodě fitness4u jsem našel značku GAEA a to je opravdu kvalita.

5. Omega-3 z ryb

Proč jsou omega-3 mastné kyseliny považovány za nezbytné? Protože naše tělo není schopné je vyrábět samostatně. Proto musíme v naší stravě spoléhat na omega-3 potraviny nebo vitamíny.

Ve skutečnosti existují tři různé typy "omega-3s": ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). Výhodnými zdroji omega-3 jsou DHA a EPA, druhy nalezené v zdrojích mořských živočichů, jako je výživný losos a sardinky. ALA, na druhé straně, se nachází v některých rostlinných potravinách, včetně některých ořechů a semen, stejně vysoce kvalitní kusy masa, jako je BIO hovězí ale i částečně masově vyráběné hovězí.

Lidské tělo může do jisté míry přeměnit ALA na použitelnou DHA a EPA, ale to není tak účinné jako získání DHA a EPA přímo z potravinových zdrojů, které ji poskytují. I po rozsáhlém výzkumu není úplně jasné, jak dobře ALA převádí na EPA a DHA, nebo zda má výhody sama o sobě, ale zdravotnické organizace jako jsou lékaři na Harvardské lékařské škole, stále považují všechny zdroje omega-3 za rozhodující ve stravě.

Lékaři studující na Harvardské univerzitě říkají: Historicky jsme viděli, že populace, která konzumuje většinu omega-3 potravin, jako lidé v Japonsku, žijí déle a zdravěji než lidé, kteří jedí standardní stravu s omezeným obsahem omega-3.

Protože existuje taková debata o tom, že vody jsou kontaminovány toxiny a znečišťujícími látkami, jako je rtuť, mnozí lidé těžko získávají omega-3 pouze ryb. To je jeden z důvodů, proč někteří lidé dávají přednost doplňování rybího oleje před rybami.

Rozdíl mezi "rybím tukem" a "tresčím olejem" může být. Rybí olej je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, ale nemá příliš mnoho vitaminu A nebo D. Na druhé straně je olej z tresčích jater nižší v omega-3s, ale je velmi vysoký u vitaminů A a D.

Jaký je ideální poměr rybího oleje, pokud ho chcete doplnit do stravy? Věřím, že nejlepší forma omega-3 rybího oleje obsahuje astaxantin (silný antioxidant, který také pomáhá stabilizovat rybí tuk), takže můj preferovaný výběr je rybí olej vyrobený z volně žijících pacifických lososů, který má vysokou úroveň DHA / EPA a astaxanthin.

Takže pokud jde o získání dostatek omega-3 do vaší stravy, doporučuji konzumovat spoustu omega-3 potravin a také doplnit ve většině případů. Kombinací obojího je mojí radou, abyste se ujistili, že dostanete nejméně 1000 miligramů denně EPA / DHA a přibližně 4000 miligramů omega-3 (kombinace ALA / EPA / DHA).

6. Ořechy a semena

Vítaný přírůstek pro vegetariány a vegany jsou ořechy a semena to je skvělá volba pro získání více zdravých tuků do vaší stravy.

Pro začátečníky je snadné zapracovat ořechy a semena do vaší stravy; jsou poměrně cenově dostupné (koupit je například u starých lidí, tak to dělám já) a také jsou snadno přenositelné, což je ideální na cesty. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, ořechy a semena nabízejí pro naše tělo řadu výhod. Pravidelná konzumace těchto látek může přispět ke snížení hladiny LDL nebo špatného cholesterolu. Stejně jako ostatní potraviny bohaté na omega-3s, ořechy a semena jsou také považovány za mozkovou potravu díky své vysoké hladině antioxidantů a dokonce se doporučují přirozeně bojovat proti depresi.

Krása ořechů a semen je, že je jich nepřeberné množství. A určitě jako většina lidí si ujíždíte na různých máslech, tak jako já. Pokud jde o ořechy mezi nejlepší se řad vlašské ořechy, které mají 5 gramů tuku na porci a mandle, které jsou nabité vitamínem E, ale je tu tolik ořechů, z čeho můžete vybírat. Například: lískové ořechy, para ořechy a makadamové oříšky a spousty dalších.

lněné semena a semena chia jsou dvě z mých oblíbených. Oba jsou s vysokým obsahem vlákniny a tuku, ale s nízkým obsahem sacharidů. Skoro pokaždé si přidávám semínka do jogurtu nebo naposypu v létě do smoothie.

7. Vejce

Tato malá zázračná potravina, která klepá na všechny krabice. Jedná se o levnou potravinu. Mluvíme tedy o kupovaných ale v poslední době i ty stouply na ceně. Osobně upřednostňuji domácí. Tak žlutý žloutek u kupovaných neuvidíte. Vejce je obecně nabité bílkovinami, zdravým tukem a je plný aminokyselinovým profilem. Na rozdíl od desetiletí populárního mýtusu, že vejce také zvyšují špatnou hladinu cholesterolu. Ve skutečnosti konzumace vajíček může snižovat hladinu cholesterolu a současně zlepšovat zdraví srdce. Cholin nalezený ve vejcích je také užitečný při udržování našeho mozku ve špičkovém stavu.

Navíc vyšší spotřeba vajíček může snížit riziko metabolického syndromu, různé stavy včetně nadměrného tělesného tuku, vysoké hladiny krevního cukru a abnormální hladiny cholesterolu. Studie z roku 2016 zjistila, že dospělí starší 40 let, kteří pravidelně snědli vejce, snižují riziko metabolického syndromu.

Někteří lidé obhajují konzumaci jen bílku, což je chyba. Žloutky jsou plné živin a zdravého tuku; abyste získali plné výhody vajec, měli byste je konzumovat celé. Kromě toho jsou vejce z domácího chovu nejlepší volbou. Vejce od slepic z domácího chovu mají více vitamínů, více omega-3s a také nižší riziko bakterií, jako je salmonella.

8. Hovězí maso krmené trávou

Kde je nejlepší hovězí? Zatímco Američané se často vyhýbají konzumaci červeného masa ve prospěch drůbeže. To je trend posledních několika let…Hovězí maso - a zejména krmené trávou - hraje zcela nezbytnou roli ve vyvážené stravě, která je bohatá na zdravé tuky. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro udržení svalů a doplnění celého aminokyselinového spektra.

Rozdíl mezi krmení trávou před krmení obilovinami je důležité, protože maso z krav, které se pase na trávě místo zrna, přichází s dalšími výhodami. Má významně více omega-3 mastných kyselin a také kyselinu linolovou nebo CLA, což pomáhá předcházet rakovině a dalším onemocněním, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. CLA je jednou z mála potravin pro předcházení rakoviny.

CLA také snižuje riziko onemocnění srdce díky vysokým hladinám antioxidantů a jeho schopnosti snížit špatný cholesterol. A hovězí maso pasoucí se z trávy je mnohem bezpečnější než hovězí maso z obilovin - antibiotika a hormony v trávě hovězího masa jsou mnohem méně časté. Nezapomeňte, že jste to, co jíte, jíte, abyste si vybrali nejlepší možnou kvalitu. A pokud jde o hovězí maso a zdravé tuky, je určitě vítězem hovězí maso, které se pase trávou.

9. MCT olej

MCT, aka středně řetězové triglyceridy, jsou typem nasycených tuků, které naše tělo miluje. Získání dostatečných nasycených tuků pomáhá udržet vaše střevo v horní koncové formě tím, že umožňuje dobrým bakteriím rozkvétat a udržovat škodlivé parazity a houby v bezpečí. MCT olej, jako kokosový olej, má také antioxidanty, které protékají, což pomáhá udržovat zdraví srdce a snižuje zánět.

10. Plnotučné mléčné výrobky

I když ne každý může konzumovat mléčné výrobky - někteří lidé mají nesnášenlivost laktózy. Ale pro ty, kteří dokážou, plnotučné mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Pokud obvykle dosáhnete nízkotučného nebo odstředěného mléka.

Plnotučné mléčné výrobky na druhé straně nabízejí spoustu zdravých tuků. Moje oblíbené druhy mléčných výrobků, které konzumují, jsou jogurt, syrové mléko a hlavně kozí výrobky. Jogurt je plný omega-3 mastných kyselin, vitamínů a bílkovin, ale mezi nejdůležitější složkou považuji probiotika. Tyto bakterie pomáhají zachovat rovnováhu bakterií ve střevech.

Na druhou stranu to pomáhá s trávením a všemi druhy problému jako je syndrom dráždivého střeva, zácpa a průjem. Dokonce i lidé, kteří trpí intolerancí laktózy, často zjistili, že konzumace jogurtu jim skutečně pomáhá cítit se lépe. Probiotika v jogurtu mohou také zlepšit imunitní systém a regulovat náladu. Protože mozek a střeva jsou spojeny,

Surové mléko (a sýr!) Je mé další upřednostňované mléko pro zdravé tuky. Surové mléko pochází z krav pasoucí se trávou a není pasterizováno nebo homogenizováno, udržuje si všechny vitamíny, minerály a přírodní enzymy, které mléko přirozeně obsahuje; je to jedna z nejživějších potravin bohatých na živiny. Surové mléko neobsahuje přidaný cukr ani jiné přísady a může snížit alergie, posílit imunitní systém a udržet pokožku zdravější.

Mezitím kozí mléko je tělem snadno stravitelné, což je skvělá volba pro ty, kteří trpí gastrointestinálními problémy. Kozí mléko je také lépe snášeno těmi, kteří mají problémy s laktózou a nezpůsobuje zánět, jak může kravské mléko. Je to také skvělá volba pro děti, jakmile matky přestanou kojit, nejlepší náhrada je kozí mléko protože obsahuje méně alergenů než kravské mléko.

Při výběru jakéhokoli druhu mléka doporučuji zvolit surové odrůdy. Žádné pasterace, emulgátory,stabilizátory a další věci… Pokud to není možné, vaše další nejlepší sázka je na BIO jak od krav, tak i od koz.

11. Tmavá čokoláda

To je asi jedno z nejoblíbenějších jídel v tomto článku. Nejen že horká čokoláda chutná skvěle, ale je to také superpotravina. Je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály, které způsobují onemocnění. Flavanoly nacházející se v tmavé čokoládě také zlepšují zdraví srdce díky své schopnosti snížit krevní tlak a získat více krve tekoucí do srdce a mozku. A kdybyste někdy zjistili, že kousání na kus čokolády vám pomůže soustředit se, nejste sami. Je to mozkové jídlo, které skutečně zlepšuje kognitivní výkon.

Ne všechny tmavé čokolády jsou vytvořeny stejně. Doporučuji zvolit si čokoládu, která je nejméně 70% kakaa nebo vyšší (například 85%). To minimalizuje množství cukru a znamená, že získáte solidní antioxidant. A pokud je to možné, vyhledejte značky, které dělají spravedlivý obchod a organické kakaové boby.

Myšlenka na závěr:

Ještě stále slyšívám ve fitness centrech a všude kolem. Dávej shodně sacharidu a masa. To ti stačí… Tohle je jedna z těch věcí, co je tady stále přežitek. Již dávno tohle neplatí. A ještě když začínáte cvičit nebo nějakým způsobem se chcete dostat do formy. Určitě se tuků nebojte. Je to jedna z věcí, bez které se tělo dlouhodobě neobejde. Má na starosti několik procesů, které jsou pro tělo důležité. Navíc v tucích se rozpouští jedna polovina vitamínů o které určitě nechcete přijít. Na světě je mnoho dalších výrobků, co stojí za zmínku ale vybrali jsem ty nejvíce používané a žádané.

A co vy? Jak jste na tom s příjmy tuků? Nebo jaká potravina s množstvím tuků je pro Vás nejlepší volbou?

Zdroje

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats

http://www.eatthis.com/healthy-fats/

Autor článku

Paja Moštěk Katalog_Články

Expert na fitness, kulturistiku a zdravý životní styl.

DOPORUČENÉ PRODUKTY

Komentáře

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Slevy a tipy e-mailem

Chcete být pravidelně informováni o akčních nabídkách, novinkách v e-shopu a ze světa sportu?

  • 4krát do měsíce
  • slevy a bonusy
  • rady, tipy, návody

Editace, odhlášení

Kontakty

+420 725 080 000(Po-Pá, 8-16 h)

+420 725 080 000(Po-Pá, 8-16 h)

FITNESS SHOP

Uherské Hradiště Mariánské náměstí 126
686 01 Uherské Hradiště

Otevírací doba Po-Pá: 9-18 h
So:       9-12 h

FITNESS SHOP

Zlín Vavrečkova 7074 (OD13)
760 01 Zlín

Otevírací doba Po-Pá: 9-18 h
So:       9-12 h

Platba

Hotově/Kartou na prodejněDobírkaBankovním převodemOnline platba kartou

Dopravci

PPLČeská pošta - Balík Do rukyČeská pošta - Balík Na poštuČP - Balík Do balíkovnyGeisGLSFitness shop Hodonín

Všechna práva vyhrazena. © 2010 - 2018 FITPOWER s.r.o.        Informační povinnost k EET

Žádná část těchto stránek nesmí být publikována a šířena žádným způsobem bez výslovného svolení autora!

Banner HP levy
Banner HP pravy