AVOKÁDO - JAK VÁM POMŮŽE A PROČ JEJ JÍST?


3 minut čtení

Často se setkáváme s otázkou, jaké potraviny jíst, aby nám daly co nejvíce zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Mezi tyto potraviny patří rozhodně také avokádo, se kterým se dnes můžeme setkat stále častěji v našich obchodech a rozhodně už nepatří mezi ovoce, které je pro náš trh téměř nedostupné. Co o něm vše víme?

Co o něm vše víme?

fAvokádo pochází z Ameriky a první zmínky jsou známy několik tisíc let před naším letopočtem. Obsahuje velké množství tuku – 60% mononenasycených mastných kyselin, okolo 15% nasycených mastných kyselin a zhruba 10% polynenasycených mastných kyselin. Avokádo je díky svému poměru tuku jednou z nejlepších variant.
Dále obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. A které to jsou?
Vitamin K1, vitamin B9, vitamin C, vitamin B5, draslík, vitamin B6, vitamin E, hořčík, mangan.
Za zmínku stojí i velký obsah vlákniny, kolem 30% doporučené denní dávky. Díky přítomnosti tuků se dokážou efektivně vstřebat vitaminy A,D,E, a K, které jsou v nich rozpustné.

Proč jíst avokádo?

Je to skvělý bojovník s tukem! Kdo by si mohl myslet, že něco tak tučného, jako je avokádo, dokáže udržet náš tuk na uzdě? I přes vyšší kalorickou hodnotu, lidé, kteří zařazují avokádo pravidelně do svého jídelníčku, mají zdravější tělesnou hmotnost a užší pas.

Zdravé srdce

Konzumace avokádá pomáhá udržet vaše srdce zdravé a silné. Metaanalýza zvěřejněná v Journal of Clinical Lipidology zjistila, že avokádo snižuje celkovou hodnotu cholesterolu a snižuje hladinu triglyceridů v krvi.
Zhruba dvě třetiny veškerého tuku v avokádu tvoří mononenasycené tuky, které pomáhají zlepšovat hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu a tuků v krvi.

Udržuje váš hlad na uzdě

Když máte hlad, máte tendenci sahat po nezdravém a „junk“ jídle. Avokádo vám opět poskytuje záchranu.
Výzkumníci provedli výzkum, kdy podávali lidem navíc k obědu půl avokáda. Výsledkem byl zvýšený pocit sytosti a o 40% menší chuť k jídlu na další tři hodiny.

JAK VYBRAT DOBRÉ AVOKÁDO?

Velkým kamenem úrazu se stává výběr zralého avokáda. Mezi typické znaky nezralého avokáda patří hořká chuť a špatně se loupe.
Na dotyk musí být avokádo pružné a nesmí klást odpor. Po zmáčknutí by mělo o několik milimetrů povolit. Je také možnost, že si koupíte nezralé avokádo a necháte ho doma dozrát.
Použít se dá prakticky ihned. Stačí rozkrojit a vydlabat lžičkou. Dále jej můžete použít do salátů, pomazánek nebo si z něj vyrobit domácí nutelu.
 
fPřikládáme jeden jednodušší, ale výborný recept z avokáda:

AVOKÁDOVÉ PLACIČKY

Suroviny: 1 – 2 šálky mléka
1 avokádo
2 lžíce hnědého cukru nebo jiného sladidla
1 šálek ovesné mouky
¼ šálku mandlové mouky
¼ šálku kakaa
1 lžička skořice
1 lžička jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
 
fPostup:
Smícháme mléko, avokádo, cukr a rozetřeme do hladka. Ve velké míse smícháme sypké suroviny (mouka, kakao, skořice, prášek do pečiva, sůl a jedlá soda). Vše smícháme dohromady a přidáváme postupně mléko, dokud nevznikne ideální konzistence. Opékáme na pánvi cca 2-3 minuty.

Zdroje:
HTTP://GRASA.CZ/BLOG/2015/02/26/AVOKADO-SUPERPOTRAVINA/
HTTPS://WWW.BODYBUILDING.COM/FUN/3-REASONS-AND-3-WAYS-TO-EAT-MORE-AVOCADO.HTML

Starší články