BÍLKOVINY V BĚŽNÉ STRAVĚ (1) - SNADNO A LEVNĚ
Maso
Nemusíte kupovat luxusní hovězí plátek za 300 Kč. Pokud dokážete sledovat ceny, určitě zjistíte, že se druhy hovězího masa výrazně liší. Jistě tedy víte, že je zbytečné utrácet za velké kusy masa z částí zvířete, které se navzájem energeticky liší. Pokud přijde na hovězí, rozhodně vybírejte pouze zadní nebo kližku, kde je okolo 19 – 20 g bílkoviny na 100 g. Samozřejmě nemusím zdůrazňovat, že je lepší tento pokrm konzumovat po vlastní domácí přípravě. A to jak finančně, tak chuťově.Určitě je dobré nezapomenout na drůbeží maso. Levnější varianta pak jednoznačně připadá na kuřecí prsa, kde je optimálně 23,5 g bílkovin na 100 g a tuňák, jehož existuje mnoho variant s různou cenovou hodnotou. Není třeba vždy kupovat ten nejdražší typ, ale zaměřit se na střední třídu, neochucených variant, s co nejmenší hodnotou přidaného oleje. Samotný tuňák pak obsahuje zhruba 22 gramů bílkoviny na 100 g své hmotnosti.
Naproti tomu pokrmy s vysokým obsahem bílkoviny, a zároveň vysokou cenou, jsou telecí maso, krůtí prsa a losos.
Vejce
Co si budeme povídat, mít v rodině kohokoliv, kdo chová slepice a pravidelně nás zásobuje domácími vajíčky, je k nezaplacení. Někdy i k neplacení. Vejce představují dostupný zdroj bílkovin, kde na 60 g váhy připadá 8 g bílkovin a ve větším počtu dostatečně zasytí. Jenže tu je problém s vysokým obsahem cholesterolu, jehož hodnota může být až 290 mg na 1 ks. Bílek pak žádný cholesterol neobsahuje, hodnota bílkovin na 1. ks je ale snížena na zhruba 3 gramy. V současné době se dají sehnat vejce různé cenové marže, ne vždy se vyplatí kupovat ta nejlevnější, ale pokus je hluboko do kapsy, rozhodně budou vejce správnou volnou a zdrojem bílkovin. Ovšem nepřehánět!Luštěniny
Ne každý je úplný fanoušek luštěnin. Pro někoho mohou být hůře stravitelné, někdo může mít lehčí nadýmací potíže a někdo k nim zkrátka nechová lásku kvůli chuti. Poslední bod je vždy jen výmluva, neboť se dají připravit různými způsoby a jde pouze o inspiraci a chuť je vyzkoušet „trochu jinak“ než od babičky nebo jako ve školní jídelně. Na vrcholu těchto potravin v rámci obsahu bílkovin je rozhodně nevařená čočka. Cenově dostupný produkt, který se prodává více méně po 250 nebo 500 g. Hodnota bílkovin je zde okolo 26, 5 g na 100 g váhy. Druhým dobrým typem jsou pak předem nevařené fazole, které obsahují 23 g bílkoviny na 100 g váhy a bonusem je velmi vysoká míra vlákniny, zhruba 17, 5 g. Do třetice všeho zdravého pak nesmí chybět hrách, opět v předem nevařené formě obsahuje také okolo 23 g bílkoviny na 100 g váhy a podobně vysokou hodnotu vlákniny.Pokud se vám ovšem podaří nalézt sóju za přijatelnou cenu, ihned po ní sáhněte. Tato bílkovinná bomba totiž těchto látek obsahuje neskutečných 42, 5 g na 100 g své váhy!
Mléčné výrobky
Ano. Ať chceme, nebo ne, budou mléčné výrobky vždy bohatým zdrojem bílkovin. Pokud nejste vegan, nebo alergik, rozhodně doporučujeme některé z nich zařadit do jídelníčku, abyste nezruinovali svůj rozpočet. Za zmínku stojí rozhodně tvrdý tvaroh, který obsahuje 28 g bílkovin na 100g hmotnosti. K dalším výrobkům, o kterých je řeč, pak rozhodně patří sýry. Moudrá volba bude například Eidam 30% tuku v sušině, který obsahuje okolo 30 g bílkovin na 100 g váhy nebo Lučina, která je na tom podobně. Cenově dostupný je také Řecký jogurt a další podobné typy jogurtu se stejným obsahem a poměrem látek.Pokud občas uškudlíte například na sojové mléko typu (ASP) s extra proteinem, získáte pořádnou dávku 28 g bílkovin a 29 g vlákniny na 100 g tohoto výrobku.