SLEVY z vašeho nákupu. Teď hned
Domů

CZ SK

+420 725 080 000 (Po-Pá, 7-16 h)

+420 725 080 000 (Po-Pá, 7-16 h)

Nakupte ještě za 1 500 ,
získáte dopravu ZDARMA.

0 ks

0

Do dopravy zdarma zbýva 9999,- Kč
Menu

Jaký protein vybrat? II

Nejčastější dotazy v kategorii

PORADNA

Vstoupit do poradny

U nás to žije

  • 4 327Zákazníků online
  • 73 027Položek ve vlastním skladě
  • 10 379Variant produktů
  • 57Novinek
  • 136Značek
  • 144 806Rozdaných dárků
  • 0%Spokojených zákazníků

Potřebujete poradit? Zeptejte se našeho experta

Michael Šustr Predejňa

+420 735 022 222 Expert na sportovní a zdravou výživu. Aktivní soutěžní kulturista.

Napsat dotaz
Jaký protein vybrat? II

Jurák Viktor Suplementace pod lupou 0

Nedávno vyšlo na našem YouTube kanále video, kde byly v základu probrány ty nejběžnější kategorie proteinů, jejich stručná charakteristika a výhody. Samozřejmě zdaleka ne vše lze vmáčknout do několika minut, proto se v tomto článku pokusím navázat a doplnit některé zmíněné informace.

 

Jak poznám kvalitní protein?

Existuje spousta faktorů, které určují, jak moc kvalitní produkt si koupíte. Tou bezesporu jednou z nejdůležitějších je určitě metoda filtrace. Parametry filtrace totiž určí, jestli bílkovina bude v takzvaném nativním stavu, tedy jestli je biologicky aktivní a mimo funkce zdroje aminokyselin, například pro naše svaly, má i další zdravotní benefity (zmiňme například podporu trávení či imunoglobuliny, napomáhající imunitnímu systému). Naopak pokud bílkovina je nějakým způsobem zbavena své nativní konformace (zdenaturována), například právě nešetrnou metodou izolace, připravujete se o další výhody užívání proteinu. Nutno podotknout, že denaturace není pouze nežádoucí efekt – některé druhy bílkovin je naopak třeba pro lepší vstřebatelnost zdenaturovat. Například vaječný albumin, který tady najdete jako složku mnoha proteinů.

Můžeme rozlišit tři základní metody získávání izolované bílkoviny. Tou první, nejméně vhodnou, je takzvaná iontová výměna. Ačkoli se tak ze syrovátky dá získat velmi čistá bílkovina, která je téměř dokonale zbavena tuku i sacharidů. Nevýhodou je, že použitím chemických činidel pro izolaci dojde právě k denaturaci bílkoviny. Tento způsob izolace je ovšem velmi levnou záležitostí, což se odrazí i na ceně produktu – Takový protein je pak vhodný například do teplé kuchyně k přípravě různých buchet a jiných sladkostí, protože tepelným šokem už k další nežádoucí denaturaci nedojde.

Druhou metodou je klasická filtrace, kde již k denaturaci nedochází, protože se provádí za nižších teplot a bez použití denaturačních činidel. Syrovátková bílkovina není tvořena jen jedním typem bílkoviny, ale z daného poměru různých bílkovinných řetězců. Zmiňme například imunoglobuliny, beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, glykomakropeptidy a jiné. Zachování poměru jednotlivých frakcí se ovšem nedaří klasické metodě filtrace úplně dodržet, a některé cenné složky jsou ve finálním produktu poněkud upozaděny. Jako běžný uživatel to není nic, co by nějakým zásadním a pocítitelným způsobem ovlivňovalo výhody proteinu. Ovšem když už kupujete protein, proč ne rovnou ten ideálně zpracovaný, když jsou cenově v podstatě srovnatelné?

Poslední metodou je CFM metoda (cross flow microfiltration), která je tou vůbec nejšetrnější. Kromě zachování nativní konformace bílkovin je zachován i původní poměr jednotlivých frakcí, takže finální produkt je opravdu kvalitní. Na obale většinou tuto třípísmennou zkratku naleznete buď přímo na přední straně nebo ve složení.

Když už jsme u etiket, tak kvalitní protein by měl obsahovat, pokud možno, minimum aditiv. Ať už to jsou různá zahušťovadla, sladidla a podobně. Samozřejmě, že čistou bílkovinu nenajdete a ani by to nemělo smysl – kromě toho, že by protein například nebyl instantní, tak by ani moc dobře nechutnal. Ovšem pokud je na zadní etikety uvedeno dvacet položek, je dobré zpozornět a podívat se, jaké složky protein obsahuje a k čemu vlastně slouží. Typicky například v produktech, které vystupují jako tzv. noční proteiny, může být obsažen jakožto zdroj bílkovin kaseinát vápenatý. K němu se přidávají různé druhy gumy pro zahuštění výsledného nápoje. Ten kvalitní produkt, obsahující micelární kasein, je totiž po rozmíchání poněkud hustý – Tak se výrobci snaží přidáním gumy podřadnou vápenatou sůl alespoň senzoricky připodobnit micelárnímu kaseinu.

Sacharidy v proteinu?

Často se setkávám s tím, jak lidé řeší obsah sacharidů v proteinu. Jak moc je to opravdu důležité? A jak moc se liší „dietní“ a „nedietní“ proteiny? Klasikou pro redukční diety se staly izoláty, které skutečně mají nižší podíl sacharidů, a to přibližně dvojnásobně. To sice zní jako velký rozdíl, ovšem absolutní hodnoty jsou u obou nízké. V běžném koncentrátu můžete najít přibližně 8 g sacharidů na 100 g produktu, u izolátu kupříkladu 4 g na 100 g. Jenže jedna dávka není 100 gramů, ale třeba jen 30 gramů. V takové dávce se dostáváme na rozdíl v podílu sacharidů mezi izolátem a koncentrátem na něco málo přes jeden gram, což jsou opravdu mizivé hodnoty. Víc cukru má v sobě i gumový medvídek. Z tohoto hlediska je i koncentrát naprosto dostačující protein i v době redukce. Nemusíte se sacharidů v proteinech bát, ta množství skutečně nestojí za zvýšenou pozornost, pokud vám ovšem nepůsobí například trávicí obtíže.

Závěrem

Pokud se rozhodujete pro váš první protein, neuděláte chybu s kvalitním koncentrátem, který je skutečně nejvšestrannější. Dalším proteinem v pořadí by byl nejspíše micelární kasein a nakonec hydrolyzát, jehož užití je již více specifické. Koupit samozřejmě můžete i izolát nebo vícesložkový. Podle vašich cílů lze pořadí libovolně prohodit a koupit ten nebo onen protein. Pokud jde o zdroje bílkovin, je syrovátková bílkovina právem zlatým standardem a pokud nemáte dobrý důvod ji nekupovat, je obecně vzato velmi kvalitním zdrojem, který dobře poslouží při plnění vašich cílů, ať už jde o výkonnost, nabírání svalů či redukci tuku.

Autor článku

Viktor Jurák Katalog_Články

Expert na fitness, kulturistiku a zdravý životní styl.

DOPORUČENÉ PRODUKTY

MyProtein Impact Whey Protein 2500 g
Více variant
-31%

MyProtein Impact Whey Protein 2500 g

Impact Whey Protein je vyroben z prvotřídního koncentrátu syrovátkových...
1 109

- 31% - 340

769
Skladem > 200 ks expedujeme dnes
  • banán
  • bez příchutě
  • borůvka
  • borůvkový cheesecake
  • cookies & cream
  • čokoláda
  • čokoláda - banán
  • čokoláda - brownie
  • čokoláda - kokos
  • čokoláda - oříšek
  • jahoda
  • latte
  • malina
  • přírodní čokoláda
  • přírodní jahoda
  • stracciatella
  • vanilka
Přidat do oblíbených

73%

Komentáře

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Editace, odhlášení

NAŠE PRODEJNY

FITNESS SHOP Uherské Hradiště

Mariánské náměstí 126
686 01 Uherské Hradiště

Otevírací doba Po-Pá: 9-18 h
So:       9-12 h
Ne:      zavřeno

FITNESS SHOP Zlín

Vavrečkova 7074 (OD13)
760 01 Zlín

Otevírací doba Po-Pá: 9-18 h
So:       9-12 h
Ne:      zavřeno

FITNESS SHOP Uherský Brod

Bří Lužů 126
688 01 Uherský Brod

Otevírací doba Po-Pá: 9-17 h
So:       zavřeno
Ne:      zavřeno

FITNESS SHOP Hodonín

Štefánikova 1161/30
695 01 Hodonín

Otevírací doba Po-Pá: 9-17 h
So:       9-12 h
Ne:      zavřeno

Platba a doprava

Platební možnosti:

Hotově/Kartou na prodejněHotově/Kartou na prodejněDobírkaDobírkaBankovním převodemBankovním převodemOnline platba kartouOnline platba kartouOnline bankovní převodOnline bankovní převod

Možnosti dopravy:

Nejvýhodnější dopravaNejvýhodnější dopravaPPLPPLČeská pošta - Balík Do rukyČeská pošta - Balík Do rukyČeská pošta - Balík Na poštuČeská pošta - Balík Na poštuČP - Balík Do balíkovnyČP - Balík Do balíkovnyGeisGeisGLSGLSZásilkovnaZásilkovnaFitness shop HodonínFitness shop Hodonín

Sledujte náš Instagram #fitness4u

Všechna práva vyhrazena. © 2010 - 2018 FITPOWER s.r.o.
Informační povinnost k EET

Žádná část těchto stránek nesmí být publikována a šířena žádným způsobem bez výslovného svolení autora!

Banner HP levy
Banner HP pravy