scroll_to_content

RECEPT: JAK SI PŘIPRAVIT DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Arašídové máslo!

Jelikož asi všichni milujete arašídové máslo, věřím, že se nápad bude líbit. V poslední době se konzumace arašídového másla hodně rozířila.
Skvěle se hodí na sendviče, do ovesných kaší, tvarohu a nebo jen tak na lžičku a do pusy, znáte to.
Samozřejmě, můžete si ho koupit, ale pozor na másla, které obsahují třeba jen 40% arašídů... To není dobré. Když už kupované máslo, tak jen ze 100% ořechů. Žádné přidané oleje, tuky a podobné..

Ale ještě trošku teorie.

Arašídové máslo je bohaté na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.
Průměrné arašídové máslo obsahuje jak nasycené mastné kyseliny (22 % z celkového množství tuku), mononenasycené mastné kyseliny (48 %) tak i polynenasycené mastné kyseliny (29 %).
Mononenasycené mastné kyseliny by měly tvořit největší část příjmu tuků i v našem běžném jídelníčku a stejně tak by měly nahradit i příjem nasycených tuků.  
Neobsahuje však žádné trans-mastné kyseliny, které jsou pro tělo škodlivé.
Z hlediska obsahu bílkovin je na tom dobře. Obsahuje jich v průměru 25-30g na 100g másla.
Obsahuje tak též sacharidy a to okolo 20g. Vláknina je zastoupena a to zhruba 6g.
Dále obsahuje velké množství vitamínu E, draslíku, hořčíku, a manganu.

Budete potřebovat:

  • oloupané arašídy
  • mixér
  • jestli chcete, můžete přidat kokosový olej nebo sůl (na 400g arašídů asi 1 ČL)
  • dle chuti - kokos, med, skořice, vanilkový extrakt, olej (zjemní chuť másla) 
Já používám jen samotné arašídy, protože chci mít 100% máslo.
 
1. Oloupeme arašídy nebo koupíme oloupané, kdo chce, může tam nechat slupky tak jako já.
2. Arašídy nasypeme do mixéru.
 
3. Mixujeme a mixujeme.
Pokud chcete crunchy máslo (s kousky arašídů), odeberte si pár lžic stranou a na konec přidejte rozdrcené arašídy do hotového másla.
Když dosáhnete této struktury, nechte směs ořechů pár minut odpočinout, aby mohlo uvolnit olej a vzniklo máslo.

4. Mixujte do požadované konzistence. Někdo má rád husté, někdo zase řídké.
 
 
Teď je ta chvíle, kdy můžete vmíchat dochucovací suroviny, které jste si vybrali (ale nemusí být nic, já dělám 100% přírodní).
Vmíchejte také rozdrcené arašídy, pokud jste rozhodli pro crunchy máslo.
Skladujeme v lednici nebo ve spíži.