RECEPT: JAK SI PŘIPRAVIT DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
Arašídové máslo!
Jelikož asi všichni milujete arašídové máslo, věřím, že se nápad bude líbit. V poslední době se konzumace arašídového másla hodně rozířila.
Skvěle se hodí na sendviče, do ovesných kaší, tvarohu a nebo jen tak na lžičku a do pusy, znáte to.Samozřejmě, můžete si ho koupit, ale pozor na másla, které obsahují třeba jen 40% arašídů... To není dobré. Když už kupované máslo, tak jen ze 100% ořechů. Žádné přidané oleje, tuky a podobné..
Ale ještě trošku teorie.
Arašídové máslo je bohaté na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.Průměrné arašídové máslo obsahuje jak nasycené mastné kyseliny (22 % z celkového množství tuku), mononenasycené mastné kyseliny (48 %) tak i polynenasycené mastné kyseliny (29 %).
Mononenasycené mastné kyseliny by měly tvořit největší část příjmu tuků i v našem běžném jídelníčku a stejně tak by měly nahradit i příjem nasycených tuků.
Neobsahuje však žádné trans-mastné kyseliny, které jsou pro tělo škodlivé.
Z hlediska obsahu bílkovin je na tom dobře. Obsahuje jich v průměru 25-30g na 100g másla.
Obsahuje tak též sacharidy a to okolo 20g. Vláknina je zastoupena a to zhruba 6g.
Dále obsahuje velké množství vitamínu E, draslíku, hořčíku, a manganu.
Budete potřebovat:
- oloupané arašídy
- mixér
- jestli chcete, můžete přidat kokosový olej nebo sůl (na 400g arašídů asi 1 ČL)
- dle chuti - kokos, med, skořice, vanilkový extrakt, olej (zjemní chuť másla)
Já používám jen samotné arašídy, protože chci mít 100% máslo.
1. Oloupeme arašídy nebo koupíme oloupané, kdo chce, může tam nechat slupky tak jako já.
2. Arašídy nasypeme do mixéru.
3. Mixujeme a mixujeme.
Pokud chcete crunchy máslo (s kousky arašídů), odeberte si pár lžic stranou a na konec přidejte rozdrcené arašídy do hotového másla.
Když dosáhnete této struktury, nechte směs ořechů pár minut odpočinout, aby mohlo uvolnit olej a vzniklo máslo.
4. Mixujte do požadované konzistence. Někdo má rád husté, někdo zase řídké.
Skladujeme v lednici nebo ve spíži.