10 tipů, jak si nejlépe vychutnat ořechová másla
Ořechová másla se vyrábí pomalým mletím ořechů na požadovanou jemnost a krémovitost. Nejčastěji se k jejich výrobě používají arašídy, mandle, lískové a kešu ořechy. Jsou k dispozici v různých variantách, seženete másla jednodruhová i směsi, jemná i křupavá, sladká i solená.
Ořechová másla jsou bohatá na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály a jsou zdravější alternativou k máslu nebo margarínům. Jsou skvělou volbou i pro vegany a vegetariány, kteří hledají rostlinný zdroj bílkovin, a také pro osoby, které mají alergii na laktózu nebo lepek.
Ořechová másla jsou v dnešní době čím dál více populární a vzhledem k jejich výhodám pro zdraví se není čemu divit. Je ovšem důležité mít na paměti, že ořechová másla jsou velmi kalorická, takže i když jsou zdravá a bohatá na živiny, měla by se konzumovat s mírou.
Jak využít ořechová másla v kuchyni
Použití ořechových másel v kuchyni je velmi všestranné a my pro vás máme pár tipů, jak si je vychutnat.
- Jednoduše si vaše oblíbené arašídové máslo namažte na pečivo. Přidat můžete ovoce, oblíbený je např. banán, nebo kvalitní marmeládu.
- Snadno s ním zvýšíte množství bílkovin a zdravých tuků ve vašem smoothie nebo proteinovém nápoji.
- Hodí se do sladkých dezertů. Můžete ho přidat do sušenek, dortů, muffinů nebo do ovesné kaše.
- Mandlové máslo použijete jako základ pro omáčky, marinády na maso nebo do dresinku na ovocné i zeleninové saláty.
- Kokosovým máslem zjemníte svoje krémové polévky.
- Pokud si doma rádi vyrábíte granolu, přidejte do ní ořechové máslo pro zvýraznění chuti a lepší výživové hodnoty.
- Udělejte z něho dip nebo omáčku k zelenině, hranolkům nebo chipsům.
- Vytvořte si domácí energy kuličky nebo tyčinky s ořechovým máslem, dávkou proteinu a ovocem. Skvěle se hodí například mandlové nebo pistáciové máslo.
- Rozmixujte lískooříškové máslo s horkou vodou, pár kousky kvalitní čokolády, podle potřeby doslaďte a vychutnejte si šálek zdravé horké čokolády.
- Smíchejte vaše oblíbené máslo s kokosovým mlékem, dochuťte podle svojí chuti, dejte směs zamrazit a vznikne vám zdravá zmrzlina bez lepku i laktózy.