scroll_to_content

10 tipů, jak si nejlépe vychutnat ořechová másla

Ořechová másla se vyrábí pomalým mletím ořechů na požadovanou jemnost a krémovitost. Nejčastěji se k jejich výrobě používají arašídy, mandle, lískové a kešu ořechy. Jsou k dispozici v různých variantách, seženete másla jednodruhová i směsi, jemná i křupavá, sladká i solená.

Ořechová másla jsou bohatá na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály a jsou zdravější alternativou k máslu nebo margarínům. Jsou skvělou volbou i pro vegany a vegetariány, kteří hledají rostlinný zdroj bílkovin, a také pro osoby, které mají alergii na laktózu nebo lepek.

Ořechová másla jsou v dnešní době čím dál více populární a vzhledem k jejich výhodám pro zdraví se není čemu divit. Je ovšem důležité mít na paměti, že ořechová másla jsou velmi kalorická, takže i když jsou zdravá a bohatá na živiny, měla by se konzumovat s mírou.

Arašídové máslo

Jak využít ořechová másla v kuchyni

Použití ořechových másel v kuchyni je velmi všestranné a my pro vás máme pár tipů, jak si je vychutnat.

  1. Jednoduše si vaše oblíbené arašídové máslo namažte na pečivo. Přidat můžete ovoce, oblíbený je např. banán, nebo kvalitní marmeládu.
  2. Snadno s ním zvýšíte množství bílkovin a zdravých tuků ve vašem smoothie nebo proteinovém nápoji.
  3. Hodí se do sladkých dezertů. Můžete ho přidat do sušenek, dortů, muffinů nebo do ovesné kaše.
  4. Mandlové máslo použijete jako základ pro omáčky, marinády na maso nebo do dresinku na ovocné i zeleninové saláty.
  5. Kokosovým máslem zjemníte svoje krémové polévky.
  6. Pokud si doma rádi vyrábíte granolu, přidejte do ní ořechové máslo pro zvýraznění chuti a lepší výživové hodnoty.
  7. Udělejte z něho dip nebo omáčku k zelenině, hranolkům nebo chipsům.
  8. Vytvořte si domácí energy kuličky nebo tyčinky s ořechovým máslem, dávkou proteinu a ovocem. Skvěle se hodí například mandlové nebo pistáciové máslo.
  9. Rozmixujte lískooříškové máslo s horkou vodou, pár kousky kvalitní čokolády, podle potřeby doslaďte a vychutnejte si šálek zdravé horké čokolády.
  10. Smíchejte vaše oblíbené máslo s kokosovým mlékem, dochuťte podle svojí chuti, dejte směs zamrazit a vznikne vám zdravá zmrzlina bez lepku i laktózy.