Vlašský ořech je plod ořešáku královského, který je geograficky rozšířen po celém světě. Má specifickou příjemně nahořklou chuť. Jedná se o nutričně bohatou pochoutku obsahující rostlinné Tuky a bílkoviny.
Vlašský ořech, původem ze střední Asie, je plod ořešáku královského plodícího od 4. nebo 12. roku života.
Jedná se o velice výživnou pochoutku bohatou na kvalitní rostlinné tuky. V porovnání s ostatními ořechy mají nízký obsah Sacharidů (přibližně 14 g/100 g). Svým tvarem vlašský ořech připomíná mozek. To napovídá o účincích látek v něm obsažených.
Vlašské ořechy díky vysokému obsahu tuků snadno žluknou. Proto je důležité je skladovat v temnu a v dobře uzavřeném obalu nebo nádobě.
Věděli jste, že?
Z vlašských ořechů se vyrábí likér ořechovka macerováním nezralých ořechů v lihu s přídavkem koření a cukru.
Účinky
Vlašské ořechy přispívají k lepší pružnosti cév. Příznivého účinku se dosáhne při konzumaci 30 g vlašských ořechů denně.
TIP
Využití vlašských ořechů je velmi široké:
- Do snídaňových kaší
- Drcené jako ozdoba na dezerty
- Do salátů
- Do sladkých i slaných jídel
- RAW kuchyně
- V kombinaci se sušeným ovocem jako vydatná svačina
- Olej z vlašských ořechů
Nutriční informace
| 100 g |
Energetická hodnota | 2738 kJ / 654 kcal |
Tuky | 65 g |
- z toho Nasycené mastné kyseliny | 6 g |
Sacharidy | 13,7 g |
- z toho cukry | 2,6 g |
Vláknina | 6,7 g |
Bílkoviny | 15 g |
Sůl | 0, g |
Složení
- 100% jádra vlašských ořechů.Může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů..
Informace
Výrobce: Natu s.r.o., Žatecká 41/4, 110 00 Praha 1, Česká republika