Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné Tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou šetrně zbaveny slupky, takže jsou lépe stravitelné. Dodávají tělu velké množství energie a skvěle chutnají.
Mandle jsou jádra plodů stromu mandloně obecné, která je blízce příbuzná s broskví a meruňkou. Patří mezi skořápkové plody, stejně jako lískové oříšky nebo vlašské ořechy. Mezi největší producenty mandlí patří Spojené státy americké (zejména Kalifornie), dále Austrálie a Evropa. .
Původem jsou mandle pravděpodobně z oblasti západní Asie, odkud se rozšířily do celého světa.
Loupané mandle neobsahují nahořklou slupku, proto jsou lépe stravitelné.
Výhody:
- Šetrně zbaveny nestravitelné slupky
- Vysoký obsah vlákniny
- Zdroj bílkovin
- Široké spektrum využití v (RAW) kuchyni
Věděli jste, že?
30 g (hrst) mandlí obsahuje 6 g bílkovin, což je opravdu slušná dávka na tak malé množství
TIPY
- Snídaňové kaše: Přidejte pár mandlí do kaše v kombinaci s ovocem.
- Smoothies: Rozmixujte s banánem, přidejte kakaový prášek, med a máte krémové čokoládové smoothie, které ocení nejen vaše děti.
- Mandlové mléko: Konzumace mandlového mléka je podle ajurvédy vhodná po sexu k celkové regeneraci. Příprava: rozmixujte dva hrnky teplé vody a hrnek mandlí výkonným mixérem. Vzniklý nápoj přeceďte. Mléko dochuťte kardamonem, šafránem, máslem GHÍ a lžičkou medu. Zbylou drť můžete využít na přípravu palačinek, lívanců nebo jí použít na přípravu rozjasňující pleťové masky.
- Mandlové máslo: Rozmixujte mandle ve výkonném mixéru na jemno. Můžete přidat přírodní sladidla a špetku soli na dochucení.
- Pečení: Využijte mleté mandle jako součást těsta na pečení v nejrůznějších receptech.
- Dochucování jídel: Dochází vám inspirace jak dochutit pokrmy? Sáhněte po mandlích. Hodí se do sladkých i slaných jídel.
- Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejem, medem a špetkou soli a získáte lahodnou marockou pomazánku!
- Marcipán
- Makronky: Tradiční francouzské makronky si připravíte jednoduše z vaječných bílků, mletých mandlí a cukru.
Země původu: Spojené státy americké.
Nutriční informace
| 100 g |
Energetická hodnota | 2593 kJ / 628 kcal |
Tuky | 56 g |
- z toho Nasycené mastné kyseliny | 4,5 g |
Sacharidy | 4 g |
- z toho cukry | 4 g |
Vláknina | 12 g |
Bílkoviny | 21 g |
Sůl | 0 g |
Složení
- 100% jádra loupaných mandlí. Může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů.
Informace
Výrobce: Natu s.r.o., Žatecká 41/4, 110 00 Praha 1, Česká republika