Centonze Extra Virgin Olive Oil kanystr 500 ml
- Panenský olivový olej v BIO kvalitě
- Praktický plechový kanystr o kapacitě 500 ml
Extra panenský olivový olej v certifikované kvalitě BIO, kategorie superior, lisovaný šetrným
procesem "za studena" při teplotách do 27 stupňů Celsia, a to do 8 hodin od ukončení ruční sklizně.
Základ oleje tvoří výhradně špičkový monokultivar Nocellara del Belice. Pro olej je
charakteristická intenzivní zelená barva se zlatými odlesky, bohatá aromatická kompozice, středně
intenzivní ovocná, plně zakulacená chuť, lehce kořeněná, s příjemným "koncem", nádechem po
rajčatech a bylinkách. Díky skutečně nízkým teplotám zpracování, obsahuje olej Centonze vysoké
množství bioaktivních složek a enzymů. Olej je vhodný při přípravě ryb, mořských plodů,
zeleninových polévek a červeného masa.
Case di Latomie - místo, "kde se rodí" monokultivar Nocellara del Belice
Olivové háje se táhnou podél kopců západního pobřeží Sicílie, které se mírně svažují směrem ke
křišťálově čistému moři a starověké řecké kolonii Selinunte, kde se po staletí olivovníky pěstují.
Zde se nachází ekologická farma "Case di Latomie ". Majitelem panství je rodina Centonze. Statek je
zasazen do místa prosyceného historií "na každém kroku" a pokrývá plně oplocenou plochu téměř 35
akrů. Okouzlující scenérie staletých olivových a citrusových hájů se nachází mezi antickými lomy "
Latomie " a starobylými zdmi kamenného oplocení "Conigliere" v krajině typické pro dlouhé relaxační
procházky. Pěstují se zde jen citrusové a olivové stromy,
jejichž předností je organický způsob pěstování, tedy kvalita BIO. Pěstování oliv doprovází dějiny
lidu z Belice. První osídlení v této oblasti jsou v souvislosti se vznikem Selinunte, starověké
kolonie Magna Grecia, která byla založena v sedmém století před naším letopočtem. Pěstování oleje
se datuje do 5.století před naším letopočtem, kdy "Selinuntuni" pěstovali olivovníky a kolonizovali
Valle del Belice.
Záležitost, která by měla být samozřejmostí - ruční prořezávání a ruční sběr.
Prořezávání se provádí ručně tradičním způsobem, který se dědí z generace na generaci. To nám
umožňuje získat velké dužnaté olivy, které poskytují vysoce kvalitní olej. Nejlepší olivy se
sklízejí ručně v měsících říjnu a listopadu, za studenta se lisují během 8 hodin na olej. Zvláštní
povaha terénu a klimatu, staleté stromy, naše vášeň a láska k jejich růstu jsou důvody, proč jsou
Centonze olivové oleje skutečným pokladem. Ihned po ruční sklizni jsou olivy transportovány na
zpracování v perforovaných boxech pro zajištění maximální kvality. Nejdříve jsou očištěny od
prachu, větviček a listí, následně jsou šetrně opláchnuty studenou vodou a přeneseny na vibrační
mřížky pro odstranění zbývajících nečistot.
Šetrné lisování "za studena" s maximální teplotou do 27 °C
Celý proces probíhá ve třech fázích: 1. Drcení, 2. Sekání, 3. Extrakce. Každá z těchto operací musí
být prováděna velmi šetrně za nejlepších možných podmínek, s cílem podpořit maximální kvalitu
oleje. V systému kontinuálního cyklu se drcení provádí tak, že se olivy přitisknou na perforované
válce, následně se olivy rovnoměrně nakrájí, přičemž se dbá, aby teplota nikdy nepřekročila
27 °C. Pro lisování je využíván tzv. studený press systém, který umožňuje jemný stisk, takže
opět nedochází k významnému nárůstu teplot.. Cílem je vyrobit olej s velmi vysokou hustotou, jasně
zelenou barvou, s bylinným a kořeněným aroma a ovocnou chutí. Při získávání oleje nepoužíváme
filtrování, při kterém je kvalita oleje výrazně ohrožena.
Olivové oleje Centonze patří k absolutní špičce v celosvětovém měřítku a každoročně se umisťují na
nejpřednějších pozicích v rámci nejnáročnějších hodnocení. Výčet úspěchů je doslova nekonečný,
proto uvádíme jen pro příklad umístění za rok 2014: Top Ten - "BIOFACH" (Nuremberg 14-02-2014) /
Gourmet d'Argeant - "AVPA" (Paris 10-04-2014) / Gold Medal - "LA EVOO COMPETITION" (Los Angeles
14-04-2014) / Grande Olio - "SLOW FOOD" (Rome 04-05-2014).......
Nutriční informace
Počet porcí v balení: 33×15 ml |
100 ml |
Energetická hodnota |
3460 kJ /840 kcal |
Tuky |
93,33 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
14,67 g |
- z toho polynenasycenémastné kyseliny |
8,67 g |
- z toho mononenasycenémastné kyseliny |
70,00 g |
Sacharidy |
0 g |
Bílkoviny |
0 g |
Sůl |
0 g |
Balení obsahuje 33 porcí.
Složení
Informace
- Extra panenský BIO olivový olej lisovaný za studena.
- Jedlý olej rostlinný jednodruhový.
- Výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv a pouze mechanickými postupy.
Výrobce: Antonio Andrea Centonze, S.S. 115 dir. Selinunte n.103, 91022
Castelvetrano TP