Mandle jsou plodem mandloně obecné. Mají jemnou sladkou chuť a jsou zdrojem bílkovin a vlákniny. Mandle natural obsahují hnědou slupku, která jim propůjčuje jejich specifickou chuť.
Mandle jsou jádra plodů stromu mandloně obecné, která je blízce příbuzná s broskvoní a meruňkou. Patří mezi skořápkové plody, stejně jako lískové oříšky nebo vlašské ořechy. Mezi největší producenty mandlí na světě patří Spojené státy americké (zejména Kalifornie), dále Austrálie a Evropa.
Původem jsou mandle pravděpodobně z oblasti západní Asie, odkud se rozšířily do celého světa. Jsou nutričně velmi bohaté a proto jsou oblíbené nejen u sportovců. Mandle natural obsahují typickou hnědou slupku, která jim propůjčuje plnou chuť a navíc se v ní koncentrují prospěšné látky.
Mandle našly uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich mandlový olej, který se přidává do pleťových a tělových krémů
Výhody:
- Zachována slupka
- Zdroj bílkovin a vlákniny
- Široké spektrum využití v (RAW) kuchyni
Věděli jste, že?
Vědecké označení mandloně - amygdalos vznikl z asyrského názvu pro mandli ahmygdala a znamená "pěkný strom".
TIPY
- Snídaňové kaše: Přidejte pár mandlí do kaše v kombinaci s ovocem.
- Smoothies: Rozmixujte s banánem, přidejte kakaový prášek, med a máte krémové čokoládové smoothie, které ocení nejen vaše děti.
- Mandlové mléko: Konzumace mandlového mléka je podle ajurvédy vhodná po sexu k celkové regeneraci. Příprava: rozmixujte dva hrnky teplé vody a hrnek mandlí výkonným mixérem. Vzniklý nápoj přeceďte. Mléko dochuťte kardamonem, šafránem, máslem GHÍ a lžičkou medu. Zbylou drť můžete využít na přípravu palačinek, lívanců nebo jí použít na přípravu rozjasňující pleťové masky.
- Mandlové máslo: Rozmixujte mandle ve výkonném mixéru na jemno. Můžete přidat přírodní sladidla a špetku soli na dochucení.
- Pečení: Využijte mleté mandle jako součást těsta na pečení v nejrůznějších receptech.
- Dochucování jídel: Dochází vám inspirace jak dochutit pokrmy? Sáhněte po mandlích. Hodí se do sladkých i slaných jídel.
- Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejem, medem a špetkou soli a získáte lahodnou marockou pomazánku!
- Marcipán
- Makronky: Tradiční francouzské makronky si připravíte jednoduše z vaječných bílků, mletých mandlí a cukru.
- Turrón: Připravte si z mandlí tradiční španělskou pochutinku.
Země původu: Spojené státy americké.
Nutriční informace
Složení
Informace
Výrobce: Natu s.r.o., Žatecká 41/4, 110 00 Praha 1, Česká republika