Vitamin D zahrnuje několik kalciferolů. D2 – ergokalciferol je rostlinného a D3 – cholekalciferol živočišného původu. V lidské kůži vzniká D3 působením UV záření B z dehydrocholesterolu.
VITAMIN D - NEZBYTNÝ PRO DĚTI
Vitamín D neovlivňuje jen stav kostí, ale i činnost nervového systému, tvorbu a růst nových buněk a imunitní systém. I to vše je důležité pro zdravý rozvoj dítěte
Nedostatkem vitamínu D se projevuje vznik křivice (porucha tvorby kostí a následná deformace kostí). Odborný název je rachitida neboli rachitis.
Novorozencům a kojencům se vitamín D dodává ve formě kapek (nejčastěji Vigantol).
Vitamín D je samozřejmě pouze jedním z nutričních faktorů, které se uplatňují při růstu a vývoji kostí dítěte.
JAK ZÍSKAT VITAMÍN D
Dostatečná hladina vitamínu D v těle nás dokáže účinně chránit před nachlazením, chřipkami a angínami. Což je důležité především v podzimním a zimním čase. Přitom právě v tomto období, kdy je nedostatek slunečního svitu, máme vitamínu D nejméně, neboť nejpřirozenější zdroj "déčka" je ve slunečním UVB záření.
Vypadá to jako snadná cesta, ale není. Oblačnost redukuje UV záření o 50 %. Zatažená obloha, včetně té v důsledku znečištění ovzduší o více než 60%. A teď pozor! UVB záření neprochází sklem, takže ti, kteří jsou celé dny v práci, pak v autě a poté doma, jsou ve velkém ohrožení z nedostatku vitamínu D.
Vzhledem k tomu, že vystavování se slunci je velkým rizikem pro vznik nádorových onemocnění kůže, neexistuje žádné oficiální doporučení ke zdravému pobytu na slunci.
Tučné mořské ryby, jako jsou losos, sleď obecný, tuňák, mečoun, sardinky, halibut a makrela, mohou být velmi dobrým zdrojem vitamínu D. Slušná porce lososa (150 – 200 g) by měla pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu D.
Levnější, ale stejně účinnou variantou jsou konzervy tuňáka, sardinek, šprotů či nakládané sledě. Navíc se dobře skladují. 100 g takové potraviny obsahuje mezi 200 až 600 IU.
Stejně jako člověk, tak i houby dokážou produkovat vitamín D, pokud jsou vystaveny dostatečnému UV záření. Bohužel houby často rostou ve tmě, ale přesto jsou dostatečným zdrojem vitamínu D, zvláště, pokud jsou specificky pěstovány pod UV světlem, které vyvolá zvýšenou produkci vitamínu D. Žampiony pěstované tak, aby 100 g splnilo denní doporučenou dávku vitamínu D, jsou nabízeny i na českém trhu.
Oproti výše zmíněným zdrojům je zde obsah vitamínu D menší. Jeden žloutek obsahuje přibližně 40 UI. Nevýhodou je, že pokud bychom chtěli získat doporučenou denní dávku vitamínu D zvýšenou konzumací vajec, výrazně bychom překročili doporučenou týdenní dávku cholesterolu.
Zdroje:
celostnimedicina.cz,
Velká kniha vitamínů,
kniha Zdravé dítě
wikiskripta.cz