Suroviny na 12 kusů
Na těsto:
- 100 g másla
- 60 g hořké čokolády
- 35 g holandského kakaa
- 50 g hladké mouky
- 50 g špaldové mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 50 g kokosového cukru
- 50 g krystal cukru
- 120 ml mléka
Na krém:
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- 150 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce mléka
- mandle v polevě a čokoládové posypky na ozdobu
Postup
- Formu na muffiny vyložíme papírovými nebo silikonovými košíčky.
- Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
- Zvlášť smícháme hladkou a špaldovou mouku, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva. Odděleně vyšleháme vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimícháme moučnou směs a mléko. Vše prošleháme a těsto nalijeme do košíčků na muffiny do výšky asi tří čtvrtin. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na asi 18 minut.
- Na krém zahřejeme mléko, kterým přelijeme mleté vlašské a lískové ořechy. Umícháme kašičku a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s kakaem a cukrem a postupně do něj zašleháme připravenou ořechovou kašičku.
- Dortíky ozdobíme krémem, čokoládovými posypkami a mandlemi v polevě.