Dostupnost téměř všude
Jedna lžíce želatiny obsahuje 6g bílkovin a tenhle zázrak se získává ze šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Skládá se z 18 aminokyselin a 10 životně důležitých esenciálních aminokyselin. Je to velmi levná, bezbarvá, průhledná látka bez zápachu a příchutě.
Proč se ale často hovoří o želatině jako o neplnohodnotné bílkovině? Protože neobsahuje jednu velmi důležitou esenciální aminokyselinu -tryptofan. Sehnat želatinu není vůbec těžké, je dostupná ve většině obchodů. Lze ji zakoupit v podobě plátků, granulí, prášku aj. Mimo potravinářství se používá například k výrobě gelů, šampónů a málo známou zajímavostí je, že se želatina používá i k výrobě chirurgických vstřebávacích nití.
A co gumoví medvídci?
Určitě vás již k tomu vaše myšlenky lehce sváděly, že tuhle složku lze nahradit gumovými medvídky z obchodu, ovšem jste na omylu. Množství želatiny je zanedbatelné. Naopak množství cukru v těchto medvídcích rozhodně zanedbatelné není. Ve 100g těchto medvídků nalezneme téměř 50g cukru, což je téměř polovina hmotnosti balení. Tohle u redukce váhy, nebo v právě probíhající dietě není zrovna vhodné řešení.
Ovšem nezoufejte, lepší a zdravější je želatina bez cukru. A navíc může vypadat jako gumoví medvídci! Podělím se s vámi o zdravější verzi gumových medvídků bez sladidel, vosků, přidaných cukrů a různých barviv.
Recept na gumové medvídky potřebujeme:
- vykrajovátka ve tvaru medvídka
- 1 hrnek pomerančové šťávy (citronová, grapefruitová)
- 2 hrnky nasekaných jahod
- 5 lžic čisté práškové želatiny
- 1 lžíce medu (agávový sirup, stévie, případně nemusíme vůbec sladit)
Postup:
Nasekáme jahody, které přidáme do pomerančové šťávy a vaříme na mírném ohni, dokud jahody úplně nezměknou.
Necháme trochu vychladnout, přidáme sladidlo a rozmixujeme do hladka.
Necháme 5-7 minut zchladnout, přidáme želatinu a opět rozmixujeme důkladně bez hrudek.
Obsah vylijeme na plech vyložený alobalem a dáme na 1 hodinu do lednice.
Po vytáhnutí z lednice již můžeme vykrajovat medvídky a hurá ke konzumaci.