Černá sůl z podhůří Himalájí pochází z pákistánských vulkanických ložisek. Její černá, někdy i narůžovělá barva je ovlivněna obsaženými minerály - hlavně železem. Jedná se o nerafinovanou sůl, krystaly soli od prvotní těžby k finálnímu produktu neprochází žádným chemickým zpracováním a celý proces je výhradně ruční či mechanický. Tím se výrazně liší od běžné stolní soli, která je rafinovaná, případně obohacená o další složky.
Černá sůl pochází ze sopečných ložisek v Pákistánu a její chuť a vůně může ty, kteří s ní přijdou poprvé do styku překvapit. Kromě klasické slané chuti můžete po ochutnání cítit i silně vajíčkovou příchuť, která je dána vysokým obsahem síry. V indické kuchyni ale hraje nezastupitelnou roli. Bez černé soli se neobejdou pokrmy jako chaat, dresinky raita a čatní nebo směs koření chaat masala. Místní obyvatelé ji používají i na dochucení čerstvého ovoce například banánů.
Výhody
- Nerafinovaná přírodní kamenná sůl
- Charakteristická lehce nahořklá chuť s výrazným aroma
Využití
Specifické aroma a chuť černé soli se skvěle hodí k pokrmům indické a veganské kuchyně. Vhodná je zeména pro studenou kuchyni, tepelným zpracováním se vytrácí její charakteristická chuť. Nejčastěji se používá k dochucení omáček, chutney či polévek.
Věděli jste, že?
Dle ajurvédy se má používat hlavně v letním období, protože je vnímána jako chladící element. Přidávána je například do indického nápoje Jal-jeera.
Nutriční informace
| 100 g |
Energetická hodnota | 0 kJ / 0 kcal |
Tuky | 0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
- z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 100 g |
Složení
- Jedlá sůl, obsah NaCl min. 95%
Informace
Výrobce: Natu s.r.o., Žatecká 41/4, 110 00 Praha 1, Česká republika